Vandaag Inside zet Georginio Wijnaldum als ‘notoire domoor’ neer

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 mrt. 2024, 06:08
20 mrt. 2024, 09:24
© IMAGO

Er is bij Vandaag Inside met verbazing gereageerd op het interview dat Georginio Wijnaldum dinsdagmiddag gaf aan SBS6. De middenvelder van Al-Ettifaq uit Saudi-Arabië werd gevraagd naar zijn mening over de mensenrechten in het land, die volgens een VN-rapport herhaaldelijk worden geschonden. “Als je het over mensenrechten hebt… In Nederland heb je ook de toeslagenaffaire, maar niemand verbiedt spelers om in de Eredivisie te spelen”, zo gaf de speler van het Nederlands elftal te kennen.

Hélène Hendriks wist niet wat ze hoorde toen het fragment dinsdagavond werd getoond. “Hier had hij even wat langer over na moeten denken”, zei de presentatrice voordat ze werd onderbroken door Johan Derksen. “Je kan niet in Nederland spelen, want hier hebben we de toeslagenaffaire”, zei hij cynisch. René van der Gijp: “Groningen. Boeren. Stikstof.” Hendriks: “Het structureel en doelmatig schenden van de mensenrechten vergelijkt hij met dit. Dan denk ik: Er zal toch wel iemand met hem gesproken hebben?

Lees ook: Depay pakt Van der Vaart aan: ‘Als ik hem hoor praten…’

“Je wist dat deze vragen zouden komen. Wat ik ook erg vond, is dat hij zei dat hij er in Saudi-Arabië niks van merkt.” Derksen snapt niet waarom Wijnaldum niks merkt van de situatie in Saudi-Arabië. “Als deze man even de website van Amnesty International aanklikt dan ziet hij precies wat er bij de buren in dat land gebeurt.” Hendriks: “Alle mensen die zeggen dat het fantastisch is in Saudi-Arabië worden helemaal niet geconfronteerd met de problemen. Hij is een held daar, een voetballer, heeft veel geld en kan lekker overal naartoe. Ik vind het een heel zwak argument.”

Derksen: “Hij komt nu over als een notoire domoor.” Hendriks vindt dat Wijnaldum beter had kunnen toegeven dat hij voor het geld naar Saudi-Arabië is gegaan. “Dat snappen we dan ook nog wel. Aan de andere kant moest hij wel antwoord geven, want hij zet zich altijd in voor racisme en discriminatie en hij kiest er zelf voor om naar Saudi-Arabië te gaan.” Van der Gijp: “Giovanni van Bronckhorst is ook overal ambassadeur en ging ook naar China. Het maakt die gasten gewoon niet uit, joh. Het interesseert ze geen reet.”