Niet iedereen was blij met heldenrol van Gakpo in Oranje: ‘Hij was pissig’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 11:14
06 jul. 2024, 11:16
Cody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië
© IMAGO - Cody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië

Cody Gakpo is in een kort tijdsbestek uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers van Oranje. De aanvaller van Liverpool behoort bijvoorbeeld na zijn drie doelpunten op het EK nu al tot de tien meest productieve spelers van Nederland ooit op eindrondes van het WK en EK. Gakpo trof ook al driemaal doel op het WK van 2022 in Qatar. Daar was Jürgen Klopp, destijds trainer van Liverpool, bepaald niet blij mee.

Liverpool wilde na het WK immers toeslaan en Gakpo van PSV overnemen. “We waren tijdens het WK met Liverpool op trainingskamp In Dubai. En Jürgen en ik waren écht pissig dat Cody de pannen van het dak speelde”, vertelt voormalig assistent-trainer Pepijn Lijnders zaterdag in gesprek met De Telegraaf. “Wij waren er al veel langer uit dat we Gakpo in de winterstop naar Liverpool wilden halen. Dat zijn transfersom omhoog ging, was nog tot daaraan toe, maar we waren bang dat Manchester United met hem aan de haal zou gaan, want Erik ten Hag had het vizier ook op hem gericht.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Turkse fans halen Oranjespelers om 02.23 uur uit slaap

Manchester United was destijds inderdaad concreet voor Gakpo, maar het was uiteindelijk toch Liverpool dat de strijd om de handtekening van de Oranjespeler won. Lijnders, nu hoofdtrainer van Red Bull Salzburg, geniet van de opmars van Gakpo op het EK. “Ik ben echt trots en blij als ik hem bij Oranje aan het werk zie en besef welke stappen hij heeft gemaakt. Van de beste man in de Eredivisie paste hij zich moeiteloos aan in de Premier League, de snelste en meest fysieke competitie ter wereld.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

“Dat hij zich nu weer op een groot voetbalpodium een topvoetballer toont, gunt iedereen hem, want daarnaast is hij een fantastisch persoon.” Gakpo maakte dus zes doelpunten voor Oranje op een EK en een WK en dat is de helft van zijn totale productie: 12 treffers in slechts 29 interlands. Ter vergelijking: Nederlandse voetbalgrootheden als Marco van Basten en wijlen Johan Cruijff kwamen niet verder dan respectievelijk vijf en drie toernooitreffers.

Lees ook: Koeman gaat basiself Oranje ook tegen Turkije wijzigen

Gakpo zal zeven spelers moeten passeren om bovenaan de lijst te verschijnen. Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben kwamen tot zeven goals op EK’s en WK’s, terwijl Johnny Rep, Wesley Sneijder en Patrick Kluivert een doelpunt meer lieten noteren. De teller van Robin van Persie eindigde op negen goals, terwijl Dennis Bergkamp de dans leidt: tien treffers. Overigens heeft Memphis Depay net als Gakpo ook zes doelpunten gemaakt.

Lees meer over:

Oranje Cody Gakpo