Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 06:00
06 jul. 2024, 20:14
Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?
© IMAGO/Mee Met Oranje - Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Nederland en Turkije staan op zaterdag 6 juli tegenover elkaar in de kwartfinale op het EK in Duitsland. De wedstrijd wordt om 21.00 uur live uitgezonden op NPO 1. De voorbeschouwing is vanaf 20.15 uur te volgen op NPO 3. De winnaar van dit duel plaatst zich voor de halve finale en speelt tegen Engeland of Zwitserland. Mensen met een visuele beperking kunnen inschakelen op NPO 1 Extra, daar is het treffen te volgen met audiodescriptie.

De interland tussen Nederland en Turkije is de vijfde wedstrijd van Oranje op het EK. Het Nederlands elftal startte het toernooi met een 1-2 overwinning in het eerste groepsduel met Polen, speelde vervolgens doelpuntloos gelijk tegen Frankrijk (0-0) en sloot de groepsfase af met een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. In de achtste finales was de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met 0-3 te sterk voor Roemenië.

Artikel gaat verder onder video

Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

Turkije eindigde de groepsfase als de nummer twee van Groep F. Het team van Vincenzo Montella won op 18 juni met 3-1 van Georgië. Vier dagen was Portugal echter met 0-3 te sterk. Turkije sloot de groepsfase door doelpunten af met een 1-2 zege op Tsjechië. Door het onderlinge resultaat tegen Portugal eindigde Turkije op een tweede stek. In de achtste finales waren de Turken met 1-2 te sterk voor Oostenrijk.

Lees ook: Van Hooijdonk verbaast iedereen met voorspelling over Oranje

De wedstrijd tussen Nederland en Turkije wordt om 21.00 uur gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn, de thuishaven van Bundesliga-club Hertha BSC en het eerdere decor van Nederland - Frankrijk. Eerder op de avond staan Engeland en Zwitserland tegenover elkaar in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf. De wedstrijd wordt om 18.00 uur live uitgezonden op NPO 1. De voorbeschouwing is vanaf 17.30 uur te volgen op NPO 1.

Live Nederland - Turkije kijken

Nederland en Turkije stonden in het verleden veertien keer tegenover elkaar en zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Oranje won zes keer, Turkije viermaal en vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is in het voordeel van Nederland: 21-14. De voorbije jaren had Oranje veel moeite met de Turken, die in de laatste vier onderlinge interlands maar één keer als verliezer van het veld stapten: op 7 september 2021 eindigde het WK-kwalificatieduel in een 6-1 nederlaag. Het heenduel op 24 maart 2021 was nog met 4-2 gewonnen en zes jaar eerder, op 6 september 2015, won Turkije het EK-kwalificatieduel met 3-0. Nederland en Turkije hadden elkaar een half jaar eerder in evenwicht gehouden: 1-1 op 28 maart 2015.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje