Hoe wordt vanavond bepaald tegen wie Oranje op EK moet spelen?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 11:44
26 jun. 2024, 15:23
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal weet woensdagavond wie de volgende tegenstander is op het EK in Duitsland. Door de nederlaag tegen Oostenrijk (2-3) zal de ploeg van bondscoach Ronald Koeman als nummer drie aantreden tegen Engeland óf de winnaar van Groep E. Hoe wordt nu bepaald tegen wie Oranje in de achtste finales moet spelen?

Engeland eindigde dinsdagavond als winnaar van Groep C, met vijf punten uit drie duels. De winnaar van Groep E is nog niet bekend. België, Roemenië, Oekraïne en Slowakije hebben allemaal drie punten uit twee duels en woensdagavond staat Slowakije - Roemenië en Oekraïne - België op het programma. Het kan dus nog alle kanten op.

Artikel gaat verder onder video

Wie is de volgende opponent van Oranje op het EK?

Nederland ontloopt Engeland als volgende tegenstander als de beste vier nummers drie uit de groepen C, D, E en F komen. Slovenië en Nederland zijn de nummers drie uit respectievelijk Groep C en D en daar komt dus mogelijk ook nog een nummer drie uit Groep E bij. Later op de avond volgt de ontknoping in Groep F en die is dus ook van belang.

Lees ook: Depay is na verlies tegen Oostenrijk tevreden over eigen prestatie

Groep F moet een relatief sterke nummer drie afleveren. Woensdagavond vanaf 21.00 uur staan de duels Tsjechië (1 punt) - Turkije (3 punten) en Georgië (1 punt) - Portugal (6 punten) op het programma. Een relatief sterke nummer drie afleveren lijkt alleen te gaan lukken als Tsjechië of Georgië drie punten pakt en de groepsfase met vier punten afsluit.

Lees ook: Theo Janssen legt uit waarom Joey Veerman faalt in het Nederlands elftal

Het kan echter nog alle kanten op en al helemaal als er grote uitslagen vallen. Stel dat Tsjechië met 3-0 wint van Turkije en Georgië niet wint van Portugal, dan is Turkije met een doelsaldo van 3-7 níet een van de beste nummers drie en speelt Oranje tóch tegen Engeland.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje