Theo Janssen legt uit waarom Joey Veerman faalt in het Nederlands elftal

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jun. 2024, 10:12
26 jun. 2024, 14:00
Theo Janssen, Nederland - Oostenrijk, Joey Veerman, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Theo Janssen, analist en voormalig voetballer

Theo Janssen weet waarom Joey Veerman dinsdagavond een dramatische EK-wedstrijd speelde tegen Oostenrijk (2-3 verlies). De middenvelder van Oranje maakte zijn rentree in de basis, maar werd tien minuten voor rust gewisseld voor Xavi Simons. Volgens de analist is er een specifieke reden dat de international nooit echt uit de verf komt in Oranje.

Voor zijn wissel had Veerman een passnauwkeurigheid van 47,4 procent. Van zijn 29 balcontacten leverde hij zestien ballen in. Het verbaasde Janssen niet dat Veerman dinsdagavond door het ijs zakte. Volgens de analist heeft de PSV'er, die afgelopen seizoen uitblonk in Eindhoven, het vaker lastig in Oranje. “Veerman is een speler die ruimte nodig heeft. Als een tegenstander kort dekt, over het hele veld een-op-een speelt en hem vol op de huid zit, dan heeft hij gewoon moeite”, zo legde hij in het NOS-programma Studio Fußball uit.

Artikel gaat verder onder video

Joey Veerman zakte door het ijs tegen Oostenrijk

“Er zijn maar weinig ploegen die overal druk zetten. Veerman is normaal gesproken een speler die best wel intelligent is, veel uitzakt naar de zijkant en daar het spel gaat verdelen. Bij het Nederlands elftal moet hij vanuit het middenveld met heel veel mensen om zich heen heel snel gaan handelen. Dan zie je dat hij daar tegen Oostenrijk toch wel heel veel moeite mee heeft.” Bovendien zijn de spelers bij PSV op elkaar ingespeeld, voegde tafelgast Lasse Schöne toe. “Zodra hij de bal krijgt dan lopen er twee of drie spelers gelijk diep. Dan legt hij de ballen wel neer waar hij ze wil. Dat had je tegen Oostenrijk niet. Zijn geweldige vrije trap is eigenlijk wel zijn kwaliteit.”

Lees ook: Depay is na verlies tegen Oostenrijk tevreden over eigen prestatie

Marco van Basten vond vervolgens dat Veerman niet als enige kritiek moet krijgen. Volgens de voormalig international werd de middenvelder namelijk niet geholpen door zijn ploeggenoten. “Als iemand de bal heeft en je beweegt goed, dan kun je de bal makkelijk kwijt. Als er niet goed wordt bewogen, dan help je elkaar niet en dan komt zo’n jongen als Veerman ook in de problemen. De leiders bij Oranje moeten veel meer optreden en zorgen dat dat soort dingen wel gebeuren. Je moet met elkaar bezig zijn.”

Lees ook: Van der Vaart vernietigend over international: ‘Een schande, Oranje speelde zoals hij praat’

Dat laatste is volgens Van Basten misschien wel een groter probleem in de maatschappij. “We durven elkaar bijna niet meer ergens op aan te spreken, want pas op dat je niets verkeerd zegt. Voetbal is gewoon topsport en topsport is bikkelhard. Voor jou twee anderen. Dat is een beetje straattaal, maar het lijkt wel of je elkaar niet meer de waarheid mag, kan of wil zeggen.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen