Bellingham looft aandeel oud-Oranjespits bij strafschoppen Engeland

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 jul. 2024, 10:17
08 jul. 2024, 10:19
Jude Bellingham, Nederland- Engeland
© IMAGO - Jude Bellingham, middenvelder van Engeland

Jude Bellingham is lovend over assistent-bondscoach Jimmy Floyd Hasselbaink bij de Engelse ploeg. Volgens de middenvelder van Real Madrid was de voormalig Oranje-international onmisbaar bij de strafschoppenreeks tegen Zwitserland (1-1). Woensdag neemt het Nederlands elftal het in de halve finale van het EK op tegen Engeland.

Bellingham schoot zaterdag in de kwartfinale tegen Zwitserland zijn penalty feilloos raak en zijn ploeggenoten deden hetzelfde. Volgens de middenvelder had Hasselbaink een bepalende rol rond die pingel. "Ik had veel vertrouwen in de strafschoppen, want ik had alles goed doorgesproken met Hasselbaink. Hij is erg belangrijk voor ons. Het werk dat hij en de andere stafleden achter gesloten deuren doen, helpt ons om te kunnen winnen. Dus dit is een enorme teamprestatie", zegt Bellingham in gesprek met de BBC.

Artikel gaat verder onder video

Jimmy Floyd Hasselbaink is assistent-bondscoach bij Engeland

Hasselbaink is sinds maart 2023 assistent-bondscoach bij Engeland. Hij kent bondscoach Gareth Southgate nog uit zijn periode bij Middlesbrough, waarmee ze samen in 2006 de finale van de UEFA Cup (nu Europa League) bereikten. In zijn spelerscarrière nam Hasselbaink de strafschoppen voor Chelsea, Middlesbrough, Leeds United, Atlético Madrid, Boavista en het Nederlands elftal.

Lees ook: Afellay looft boegbeeld van Oranje: ‘Ik kon niet boos op hem worden’

Van de 21 penalty's miste Hasselbaink er slechts één. De oud-spits, die tweemaal topscorer van de Premier League werd, speelde 23 interlands voor Oranje, waarin hij negen doelpunten maakte.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Bellingham deed zaterdag voor het eerst mee aan een strafschoppenreeks met zijn land. Engeland heeft slechte herinneringen aan penaltyreeksen. In 1990, 1996, 1998, 2004, 2006, 2012 en 2021 werd de ploeg via penalty's uit een eindtoernooi geschoten. Maar het team heeft onder Southgate, en tegenwoordig Hasselbaink, drie van de vier strafschoppenseries gewonnen.

Lees ook: Koeman krijgt maandag dringend verzoek van De Telegraaf en AD

Artikel gaat verder onder video

Bellingham: "Ik had verschrikkelijke herinneringen aan penaltyseries. Het eerste EK dat ik bewust meemaakte was in 2012, toen Italië de penalty's beter nam dan Engeland. Met die panenka van Andrea Pirlo. Het staat een beetje in je geheugen gegrift. Dan denk je: Engeland en strafschoppenseries gaan niet goed samen. Maar ik ben blij dat ik het nu heb meegemaakt en een ervaring rijker ben."

Lees meer over: