Afellay looft boegbeeld van Oranje: ‘Ik kon niet boos op hem worden’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jul. 2024, 06:42
08 jul. 2024, 06:55
Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ibrahim Afellay, voormalig speler van het Nederlands elftal

Ibrahim Afellay is bijzonder te spreken over de toegevoegde waarde van Denzel Dumfries voor het Nederlands elftal. Ondanks dat de vleugelverdediger zaterdag met het onnodig weggeven van een hoekschop een aandeel had in de openingstreffer van Turkije in de kwartfinales van het EK, blijft hij volgens Afellay ‘hét boegbeeld van Oranje’.

“Hij is het boegbeeld van dit Nederlands elftal", benadrukte Afellay zondagavond bij Studio Fussball op de NOS toen de naam van Dumfries ter sprake kwam. “We zijn qua individuele spelers niet het beste team als je kijkt naar andere landen, maar je hoeft niet de beste spelers te hebben om het beste team te zijn.”

Artikel gaat verder onder video

Denzel Dumfries is hét boegbeeld van Oranje

76.5%

23.5%

81 stemmen

“Ik kon ook niet boos op Dumfries worden bij die fout bij de corner. Als je kijkt hoe hij zich terugknokt in die wedstrijd. Dumfries is echt hét boegbeeld van Oranje.” Ook Boudewijn Zenden kijkt met veel plezier naar zijn oud-pupil en de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. “Ik hem bij PSV meegemaakt als trainer. Hij is gegroeid, ook in het buitenland. Dat is natuurlijk een stukje talent, iets wat in je zit, waardoor je je continu kunt aanpassen aan de nieuwe omgeving waarin je zit."

Lees ook: Van Hanegem tempert verwachtingen: ‘Ik wil niet de chagrijn zijn, maar…’

Artikel gaat verder onder video

"Bij elke speler is dat maar afwachten, want je weet ook niet wat die rek is. Het is net als een spons, je weet nooit hoeveel water daar precies in gaat zitten. Hij is in de Serie A belangrijk, en ook in het Nederlands elftal een speler die altijd vooropgaat in de strijd en nooit opgeeft. Het is niet altijd even gepolijst, maar dat maakt helemaal niet uit, want hij is natuurlijk een handvol voor elke tegenstander."

Zenden, zelf goed voor 54 interlands, hoopt dat Dumfries woensdag in de halve finale tegen Engeland iets vaker in een gevaarlijke positie kan worden gebracht. "Ik vond het jammer dat hij tegen Turkije niet echt gevonden werd. Als dat ook nog goed gaat, dan is hij helemaal los."

Lees ook: Engelsen kijken angstig naar duel Oranje: ‘Zwaarst mogelijke tegenstander'

Afellay wilde ook stilstaan bij de verrichtingen van Stefan de Vrij, die met een rake kopbal de gelijkmaker tegen Turkije voor zijn rekening nam. “Over hem wordt bijna niet gesproken, maar De Vrij speelt echt een geweldig EK. Hij is zó solide, zowel in het doordekken als in het voetballen. Hij schroomt ook niet om in te schuiven als het nodig is. Het is dik- en dikverdiend dat uitgerekend hij de gelijkmaker binnenkopte. Het is echt heel knap, hoe hij op dit moment aan het spelen is op het EK.”