Koeman krijgt maandag dringend verzoek van De Telegraaf en AD

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 jul. 2024, 09:00
08 jul. 2024, 09:20
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman moet Wout Weghorst een basisplek in het Nederlands elftal geven in de halve finale op het EK tegen Engeland. Volgens Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad en Valentijn Driessen van De Telegraaf hoeft de basisplaats van de spits niet ten koste te gaan van Memphis Depay. Woensdag neemt Oranje het om 21.00 uur op tegen The Three Lions.

Na zijn optreden tegen Turkije (2-1 winst) werd Weghorst (wederom) geprezen voor zijn spel. “Niet omdat hij zo’n begenadigd voetballer is. Integendeel. Alleen kent Weghorst als geen ander zijn beperkingen en weet hij met zijn energie, werklust, over-mijnlijk-mentaliteit en maniakale beleving van het profvoetballer zijn het verschil te maken tussen de beste voetballers van Nederland”, schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf. De energie die hij in zijn spel legde, kantelde volgens Wijffels de wedstrijd. "Van 0-1 achter na 45 minuten naar 2-1 voor aan het einde", aldus de journalist van het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Staat Wout Weghorst in de basis tegen Engeland?

Na de komst van Weghorst in de punt, met Depay eromheen spelend, kreeg Oranje pas echt kansen tegen de Turken. Wijffels: “En zijn entree hielp evenzeer bij het verdedigen. Lees: bij het afjagen en het druk zetten op de Turkse opbouw, waarin Oranje voor de pauze nog tekortschoot.” De journalist benadrukt dat de spits geen Robin van Persie of Patrick Kluivert is, maar volgens hem is de aanvaller wel de enige die continu ‘aan’ staat.

Lees ook: Afellay looft boegbeeld van Oranje: ‘Ik kon niet boos op hem worden’

Tegen de Turken kreeg Weghorst volgens Driessen bijna alle internationals mee in zijn drive en het showen van een 'leeuwenhart'. “Dit gevoegd bij de wetenschap dat valse spits Depay pas loskomt bij aanwezigheid van Weghorst en de optelsom is simpel. Wil Koeman met Nederland een kans maken tegen Engeland, dan moet hij eindelijk eens goed beginnen. Dus met Weghorst in de spits en Depay daarachter. Het is een strategie die zich heeft bewezen en een kans vanaf de aftrap verdient”, aldus de journalist.

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

Koeman gaf onlangs aan dat hij 'starters' en 'finishers' in de selectie heeft. Weghorst zit volgens hem eigenlijk in de tweede groep. Maar een basisplek van de ‘nieuwe volksheld’ tegen Engeland hoeft volgens de journalisten dus niet ten koste te gaan van Depay. Driessen weet alleen niet hoe reëel een basisplek is. Volgens hem is Koeman een behoudende coach. "Veel internationals hebben zijn vertrouwen tot in de oneindigheid verdiend. Zo blijft hij loyaal aan aanvoerder Virgil van Dijk en aanvalsleider Depay in de hoop dat ze zijn vertrouwen dit EK eens vol terugbetalen."

Lees ook: Oranjespeler maakte meeste overtredingen op dit EK

Artikel gaat verder onder video

Driessen denkt dat Koeman zich vasthoudt aan de kennis dat Weghorst heeft aangetoond een wedstrijd op zijn kop te kunnen zetten. “Andere smaken heeft hij daarvoor niet in zijn selectie. Liever slecht beginnen met Weghorst achter de hand dan bij voorbaat het wapen Weghorst uit handen te geven, kan hij denken.”

Tenslotte komt Driessen nog met een adagium Johan Cruijff, dat zegt dat je tegen boomlange Engelse verdedigers geen zelfde type spits moet opstellen. "Je moet ze juist uit hun evenwicht halen door geen spits op te stellen en zo’n verdedigingsblok uit elkaar te spelen met lopende mensen. En dan past Depay beter dan Weghorst."