Koeman hoopt op doorbraak bij Oranje: ‘Een geweldig talent’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jun. 2024, 15:13
09 jun. 2024, 21:07
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© Imago - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman maakt zich geen zorgen over de prestaties van Xavi Simons in het shirt van het Nederlands elftal. De spelmaker strooide de voorbije twee jaar met doelpunten en assists bij zowel PSV als RB Leipzig, maar hij worstelt als Oranje-international en wacht na dertien interlands nog altijd op een doelpunt of een assist.

“Ik zie een gedreven Xavi, die heel veel kwaliteiten heeft en keihard werkt. Hij moet zichzelf niet over de kop jagen”, benadrukte Koeman zondag tijdens een persconferentie, daags voor de oefeninterland tegen IJsland. “Het is een geweldig talent, het gaat wel komen. Daar moeten we hem de tijd voor geven. Ik ben supertevreden over zijn invulling.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman houdt vertrouwen in Xavi Simons bij Oranje

“Als hij dat naar de wedstrijd toe vertaalt… Hij heeft laten zien dat hij een geweldige speler wordt. Soms heb je een wedstrijd nodig om over dat punt heen te komen. Jeremie Frimpong had ook zo’n wedstrijd nodig’’, verwees Koeman naar de oefeninterland tegen Canada.

Lees ook: Koeman praat met Depay en neemt beslissing: ‘Ik vond het niet prettig’

Frimpong was donderdag in de 4-0 zege goed voor een doelpunt én een assist. Hij heeft pas drie interlands achter zijn naam staan, omdat Louis van Gaal geen beroep op hem deed op het WK in Qatar en Koeman daarna voor andere opties koos.

Lees ook: Matthijs de Ligt en Annekee Molenaar zijn in het diepste geheim getrouwd

Simons maakte in de achtste finales van het WK van 2022 zijn debuut voor Oranje. De zeven minuten als invaller tegen de Verenigde Staten waren ook meteen zijn enige minuten onder Louis van Gaal. Koeman deed nadien twaalf maal beroep op Simons, waarvan liefst tien keer als basiskracht. Hij kwam tegen Canada niet binnen de lijnen, maar de verwachting is dat hij tegen IJsland wel minuten gaat maken.