Koeman kaatst vraag terug naar Driessen: 'Ik ben er lekker klaar mee, jij toch ook?'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 jun. 2024, 20:27
21 jun. 2024, 10:27
Ronald Koeman en Nathan Aké op een persconferentie van het Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman en Nathan Aké op een persconferentie van het Nederlands elftal

Valentijn Driessen heeft donderdagavond op de persconferentie van het Nederlands elftal voor een brede grijns op het gezicht van bondscoach Ronald Koeman gezorgd. De chef voetbal van De Telegraaf mocht daags voor de EK-wedstrijd tegen Frankrijk van de UEFA - net als alle andere journalisten - maar één vraag stellen, en besloot van alle mogelijke onderwerpen uitgerekend over de veelbesproken Ruud Gullit-lookalikes te beginnen.

Drie Nederlandse supporters trokken afgelopen zondag de aandacht van binnen- en buitenlandse media - en televisiekijkers - door verkleed als de EK-winnaar van 1988 - inclusief donker geschminkte gezichten - plaats te nemen op de tribunes van het Volksparkstadion in Hamburg. 'Racisme', viel veelvuldig te horen en te lezen, de term 'blackface' viel her en der, terwijl anderen juist weer meenden dat er niet zo overspannen moet worden gereageerd op iets dat juist níet racistisch bedoeld is, wat ook werd benadrukt door één van de drie bewuste supporters in een eerste reactie.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Koeman laat zich niet verleiden: ‘Jullie zien morgen wat hij zal zijn’

Net nu de grote mediastorm rond de drie fans weer wat is gaan liggen, besloot Driessen om de bondscoach en de eveneens aangeschoven Nathan Aké nog even om hun mening over het geheel te vragen. "De woke-gemeenschap is nogal verbolgen geraakt over de lookalikes van Gullit, wat is jullie opinie daarover? En zeker die van Nathan, die vaak als een lookalike van Gullit wordt gezien?", zei de De Telegraaf-journalist. Aké grijnsde en gaf antwoord: "Ik vind het eerlijk gezegd niet zo'n probleem. Als ik eerlijk mag zijn: ik vind het te ver gaan, ik vind dat iedereen dat soort dingen wel mag doen. Hij (Gullit, red.) heeft zelf ook gezegd dat hij het eervol vindt, dus ja: ik denk dat we er niet zo'n probleem van moeten maken."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Frankrijk uitgezonden?

Vervolgens werd naar Koeman gekeken, die eveneens een brede grijns niet kon onderdrukken. "Ja, daar sluit ik me wel bij aan. Dan ben ik er lekker klaar mee", zei de bondscoach tot hilariteit van de aanwezigen. "Jij toch ook wel, Valentijn, of niet?", kaatste Koeman de vraag vervolgens terug. "Dat je het vráágt... maar ik ben het helemaal eens met Nathan", sloot hij het onderwerp af.