Ruud Gullit komt met reactie op ophef rondom geschminkte Oranje-fans

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 jun. 2024, 19:32
Oranjefans verkleed als oud-international Ruud Gullit
© IMAGO - Oranjefans verkleed als oud-international Ruud Gullit

Ruud Gullit heeft positief gereageerd op de actie van enkele Oranje-fans om zich zwart te schminken. De drie supporters imiteerden zondag tijdens de groepswedstrijd van Nederland tegen Polen (1-2) de sterspeler van het Nederlands elftal op het EK in 1988, maar deden dat niet alleen met een pruik.

In binnen- en buitenland gingen een hoop mensen met elkaar in discussie over de bruin-geschminkte gezichten en velen, met name in het buitenland, noemden het racistisch. In gesprek met De Telegraaf vertelt Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, eerst over zijn eigen mening. "Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt. Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon."

Artikel gaat verder onder video

Ruud Gullit reageert op geschminkte Oranje-fans

Tan nam vervolgens contact op met Gullit zelf. "Hij zei: 'Ik voel me eigenlijk best vereerd'. Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie ook tegen elkaar: 'Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.'"

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

"Ruud vindt het een hele mooie actie. Zo van: ze zijn me nog niet vergeten." Of de drie mannen bij de volgende wedstrijd zichzelf weer op dezelfde manier gaan presenteren, is niet bekend. Oranje-fan Rasta Ruud (normaal Bart van de Ven) deed in het verleden iets vergelijkbaars, maar hij besloot om te gaan stoppen met zijn imitatie.

Lees meer over:

Ruud Gullit Oranje