Koeman laat zich niet verleiden: ‘Jullie zien morgen wat hij zal zijn’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 jun. 2024, 20:09
21 jun. 2024, 08:48
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman verwacht een zware krachtmeting voor Nederland tegen Frankrijk op het EK in Duitsland. De bondscoach van Oranje hulde zich donderdagavond op de persconferentie, waar ook Nathan Aké was aangeschoven, in nevelen wat betreft de opstelling en het strijdplan tegen de vice-wereldkampioen. Koeman is naar eigen zeggen niet bezig met de eventuele aanwezigheid van Kylian Mbappé in Leipzig.

Koeman verwacht een pittige avond tegen Frankrijk en verwees naar de geschiedenis van Oranje tegen Frankrijk. “We hebben veel moeite gehad met spelen tegen Frankrijk. Dat geeft wel aan dat het een sterke tegenstander is. Ze spelen compact en zijn met name sterk in de omschakeling. Dat zag je ook tegen Oostenrijk, dan zijn ze in no-time aan de andere kant. We moeten in onze opbouw vast zijn en geduldig zijn.” Aké beaamde de woorden van Koeman: “De laatste twee wedstrijden tegen Frankrijk waren we misschien niet zo zorgvuldig aan de bal en kregen we veel counters tegen. Het werd een wedstrijd zoals Frankrijk die wilde. We moeten zorgvuldig zijn en rustig kansen creëren.”

Artikel gaat verder onder video

Koeman verwacht pittige wedstrijd voor Oranje tegen Frankrijk

Koeman wilde niet veel loslaten over zijn opstelling in de Red Bull Arena. “Ik denk dat je keuzes maakt op basis van je wedstrijdplan. Er zijn heel veel goede dingen geweest, maar ook mindere momenten. Zowel verdedigend als aanvallend. We moeten initiatief nemen en daar goed mee omgaan. Er is altijd discussie over de eerste elf, maar we kijken en analyseren de tegenstander om onze kracht te kunnen tonen.”

Lees ook: Beelden tonen masker waarmee Mbappé mogelijk tegen Oranje kan spelen

De bondscoach houdt zich niet bezig met de perikelen rondom Kylian Mbappé, die mogelijk dankzij met een gezichtsmasker toch gaat spelen tegen het Nederlands elftal. “We moeten afwachten, maar Frankrijk is dusdanig sterk dat wanneer hij niet speelt dat er een ander staat die ook heel goed is. Ik heb me daar eerlijk gezegd ook niet mee bezig gehouden, ik heb daar geen invloed op. Alleen op ons.”

Koeman weet dat de strijd op het middenveld mogelijk de doorslag gaat geven. “De les van het duel met Polen is dat we negentig minuten op een hoog niveau moeten spelen en niet zestig. We moeten ook geduldig zijn. Waar lijd je wel of niet balverlies? Je wil met durf en lef spelen, maar je moet altijd in je achterhoofd houden wat er gebeurt als je de bal verliest. Dat is tegen Frankrijk vele malen belangrijker dan tegen Polen, vanwege hun kwaliteiten in de omschakeling”, benadrukte de bondscoach.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Frankrijk uitgezonden?

Koeman liet zich ook na een tweede vraag niet verleiden tot het bekendmaken van zijn basisspelers, met in het bijzonder Wout Weghorst. De aanvaller zorgde afgelopen zondag als invaller voor het klassenverschil tegen Polen. “We proberen iedere wedstrijd het maximale uit de groep te halen. Het ligt dicht bij elkaar en we zullen morgen met een idee het veld ingaan. We hebben spelers die kunnen starten en spelers die kunnen eindigen. Dan zullen jullie morgen zien wat Wout is.”

Het voorgevoel van Koeman is goed. "Dat klopt niet altijd hoor, maar ik heb wel een goed voorgevoel", besloot de bondscoach. "We hebben 26 fitte spelers, we zien het als een uitdaging ons te meten met een geweldig elftal. We zien ook wat we moeten doen en hoe goed we moeten zijn. Daar ben ik wel heel benieuwd naar. Ik heb daar een goed gevoel bij."