Koeman legt uit waarom hij Maatsen thuis laat

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 mei 2024, 16:52
29 mei 2024, 16:59
© IMAGO

Ian Maatsen is de opvallendste speler die Ronald Koeman niet heeft opgenomen in zijn selectie voor het EK in Duitsland. De linksback staat zaterdag met Borussia Dortmund in de finale van de Champions League tegen Real Madrid en heeft daarna vakantie. Tijdens de persconferentie legde de bondscoach woensdagmiddag uit waarom hij die beslissing heeft gemaakt.

Woensdagochtend liet Koeman in een FaceTime-gesprek aan Maatsen weten dat hij niet in de selectie voor het EK zit. "Nee, dat is geen moeilijk gesprek. Omdat ik weet dat het mijn taak is, dat het komt. Ik moest er wel over nadenken wanneer het beste moment was om hem te spreken, omdat hij met Dortmund zaterdag de Champions League-finale speelt. Op woensdagochtend zijn er nog drie dagen. Ik heb op mijn manier proberen uit te leggen waarom." Volgens Koeman reageerde Maatsen teleurgesteld. "We hebben meerdere opties op zijn positie, die krijgen de voorkeur", legde hij uit.

Ian Maatsen is niet geselecteerd voor het EK met Oranje

“Nathan Aké, Daley Blind, die heeft een geweldig seizoen bij Girona gedraaid. En Micky van de Ven speelt de laatste periode ook linksback bij Tottenham Hotspur. Doordat ik verdedigers heb die op meerdere posities inzetbaar zijn, kan ik een aanvaller meer meenemen”, aldus Koeman. Blind is met 106 interlands de meest ervaren speler in de selectie. Koeman: “Hij is topfit. Dus het lijkt me logisch dat ik hem er per se erbij wil hebben.” Van de Ven is gekozen wegens zijn multi-inzetbaarheid in de verdediging.

Lees ook: Verdediger als extra aanvaller bij Oranje: ‘Dan kun je veel teams pijn doen’

Samen met Nick Olij (Sparta Rotterdam), Quinten Timber (Feyenoord) en de al eerder geblesseerd afgehaakte Marten de Roon (Atalanta) behoort Maatsen, die nog geen interland voor Oranje speelde, tot de vier spelers die zijn afgevallen uit de dertigkoppige voorselectie voor het EK.