Maatsen maakt meer kans op Oranje na transfer naar Dortmund

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 jan. 2024, 16:21
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ian Maatsen rondde vrijdag zijn tijdelijke transfer van Chelsea naar Borussia Dortmund af. De linksback hoopt op de eerste plaats meer aan spelen toe te komen en daarnaast in beeld te blijven voor het Nederlands elftal. Sam Planting stelt dat de uitleenperiode in dat kader op een ideaal moment komt. “Blijft hij overeind bij Borussia, dan lonkt EK-deelname”, zo concludeert de datajournalist van Voetbal International. “De uitgangspositie in Duitsland lijkt in elk geval stukken gunstiger dan in Londen.”

Planting schrijft dat Maatsen op vijf fronten bij Dortmund mag gaan laten zien klaar te zijn voor een concurrentiestrijd in Oranje. De linkspoot maakt deel uit van de selectie van Jong Oranje, maar mocht zich in oktober bij het Nederlands elftal melden. Hij kreeg echter geen minuten van bondscoach Ronald Koeman. Planting stelt dat Maatsen op de eerste plaats ‘een invloedrijke opbouwer’ is dankzij zijn technische vermogen om aan de binnenkant mee te kunnen draaien als tijdelijke extra middenvelder.

Wanneer maakt Maatsen zijn debuut in Oranje?

“Op momenten dat Maatsen aan de buitenkant de kans had om als passer van aanvallende waarde te zijn, vielen ook al zijn technische kwaliteiten op. Borussia Dortmund heeft behoefte aan een opbouwend sterke back.” Als voormalig aanvaller is Maatsen bijzonder bedreven in het dribbelen. “De manier waarop Maatsen kan versnellen aan de bal zal bij flink wat buitenspelers tot jaloerse blikken leiden." Bij Dortmund lijkt de dribbel een belangrijk wapen voor Maatsen te worden in de concurrentiestrijd om speelminuten, daar zijn concurrenten meer een passend type zijn of minder vaak buitenom durven gaan.

Afgelopen seizoen, op huurbasis voor Burnley, groeide Maatsen uit tot de Onder-21-speler met de meeste assists. Hij beschikt sowieso over een aardige voorzet en dat is mogelijk ook een van de redenen waarom Dortmund bij de Nederlander is uitgekomen. Planting stelt dat Dortmund doorgaans vanuit een balbezitsstructuur speelt waarbij één back voornamelijk achterin blijft tijdens het aanvallen, en de andere back juist als een soort extra vleugelaanvaller op mag schuiven. Maatsen lijkt een optie voor de tweede rol.

Lees ook: Bosz niet enige kandidaat als opvolger van Koeman bij Oranje

“Dat Maatsen op korte termijn in beeld kan komen bij Oranje, heeft hij te danken aan het feit dat hij bovenstaande technische kwaliteiten weet te koppelen aan een imposant atletisch vermogen. Maatsen is snel. Écht snel”, benadrukt Planting. “Ook in defensief opzicht zijn extreme wendbaarheid en een pijlsnelle acceleratie de voornaamste wapens van Maatsen.” Het grote verbeterpunt van Maatsen is dat hij defensief nog grote stappen moet maken. “Nog te vaak is Maatsen afhankelijk van zijn explosiviteit, en is hij qua positionering en voetenwerk te betrappen op wat passiviteit.”