Nations League: Oranje treft Duitsland maar mag niet klagen over loting

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 feb. 2024, 18:51
08 feb. 2024, 19:03
© IMAGO

Het Nederlands elftal weet welke landen het gaat treffen in de komende editie van de Nations League. Hongarije, Duitsland en Bosnië en Herzegovina kwamen donderdagavond als tegenstanders uit de bus tijdens de loting in Parijs, waar onder anderen bondscoach Ronald Koeman aanwezig was.

Nederland won eerder tienmaal van Hongarije, leed vijf nederlagen en speelde tweemaal gelijk. Van Duitsland, dat komende maand ook de tegenstander is in een oefeninterland, werd 33 keer niet gewonnen: 16 nederlagen en 17 remises. Twaalf keer moest Duitsland het onderspit delven. Tegen Bosnië en Herzegovina staat de teller op een zege en een remise.

In de Nations League van 2022/23 schopte Nederland het tot de Final Four. Oranje werd eerste in een groep met België, Polen en Wales. Bij de Final Four op Nederlandse bodem was eerst Kroatië met 4-2 te sterk in de halve finale, waarna Italië ook nog de troostfinale met 3-2 van Nederland won. Spanje won uiteindelijk de Nations League.

Wanneer speelt Nederland in de Nations League?

De groepswedstrijden van de Nations League vinden plaats in september, oktober en november van dit jaar. In 2025 staat de Final Four, de eindfase van het toernooi, op het programma.

Programma Nations League
Speelronde 1: 5 tot en met 7 september 2024
Speelronde 2: 8 tot en met 10 september 2024
Speelronde 3: 10 tot en met 12 oktober 2024
Speelronde 4: 13 tot en met 15 oktober 2024
Speelronde 5: 14 tot en met 16 november 2024
Speelronde 6: 17 tot en met 19 november 2024

Final Four
Halve finales: 4 en 5 juni 2025
Finale: 8 juni 2025

Lees ook: ‘Superman in een Rolls-Royce’ gaat Koeman hoofdpijn bezorgen

Kwartfinaleronde toegevoegd aan opzet

De afgelopen jaren plaatsten de vier groepswinnaars in divisie A zich voor de finaleronde en degradeerden de nummers vier van divisie A naar divisie B. De komende editie is dat anders. De nummers vier degraderen nog altijd rechtstreeks, maar ook de nummers drie moeten vrezen voor degradatie. Zij spelen promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummers twee van divisie B.

Daarnaast is nieuw dat er in maart 2025 een kwartfinaleronde wordt afgewerkt. Daarin spelen de nummers één en twee uit de groepen in divisie A om vier tickets voor de finaleronde in juni 2025. Het goede nieuws is dus dat Nederland ook nog kans maakt om de Nations League te winnen als het tweede wordt in de groep.

De Nations League kan een vangnet zijn voor teams die zich niet direct plaatsen voor het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De beste vier groepswinnaars, die zich niet rechtstreeks voor het WK plaatsen, krijgen namelijk een plek in de play-offs. Daarin strijden ze met de twaalf nummers twee van de WK-kwalificatie om vier startbewijzen.

Wat is de indeling in Divisie A, B, C en D?

Divisie A

A1: Kroatië, Portugal, Polen, Schotland
A2: Italië, België, Frankrijk, Israël
A3: Nederland, Hongarije, Duitsland, Bosnië en Herzegovina
A4: Spanje, Denemarken, Zwitserland, Servië

Divisie B

B1: Tsjechië, Oekraïne, Albanië, Georgië
B2: Engeland, Finland, Ierland, Griekenland
B3: Oostenrijk, Noorwegen, Slovenië, Kazachstan
B4: Wales, IJsland, Montenegro, Turkije

Divisie C

C1: Zweden, Azerbeidzjan, Slowakije, Estland
C2: Roemenië, Kosovo, Cyprus, Litouwen/Gibraltar
C3: Luxemburg, Bulgarije, Noord-Ierland, Belarus
C4: Armenië, Faeröer Eilanden, Noord-Macedonie, Letland

Divisie D

D1: Litouwen/Gibraltar, San Marino, Liechtenstein
D2: Moldavië, Malta, Andorra