Nederland speelt tegen Roemenië in achtste finales van EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 22:52
27 jun. 2024, 14:13
Nederland ontmoet Roemenië  in de achtste finales van het EK
© IMAGO/Mee Met Oranje - Nederland ontmoet Roemenië in de achtste finales van het EK

Nederland speelt tegen Roemenië in de achtste finales van het EK in Duitsland. De ontmoeting tussen de ploegen van Ronald Koeman en Edward Iordanescu staat gepland voor dinsdag 2 juli om 18.00 uur in München. De koppeling aan Roemenië en niet aan Engeland heeft Oranje te danken aan de overwinning van Georgië woensdagavond op Portugal (2-0) in Groep F. Blikvangers bij Roemenië zijn onder anderen Radu Dragusin, Razvan Marin en aanvoerder Nicolae Stanciu.

De winnaar van Nederland - Roemenië speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van het tweeluik Oostenrijk - Turkije. Daarna volgt voor Oranje een potentiële halve finale tegen Engeland, Slowakije, Zwitserland of Italië. Nederland zit aan de 'gunstige' kant van het schema en ontloopt tot aan de finale topfavorieten als Spanje, Duitsland, Portugal, Frankrijk en België.

Artikel gaat verder onder video

Nederland gaat als een van de vier beste nummers drie door naar de knock-outfase van het EK. De ploeg van Koeman hield vier punten over aan de ontmoetingen met Polen (1-2) en vice-wereldkampioen Frankrijk (0-0), maar ging in de derde groepswedstrijd tegen Oostenrijk verrassend met 2-3 onderuit. Een dag eerder was Oranje dankzij de zege van Spanje op Albanië (0-1) echter al zeker van een toegangsbewijs voor de achtste finales.

Nederland treft Roemenië in achtste finales EK 2024

Roemenië sloot de groepsfase van het EK af als winnaar van Groep E. Roemenië, België, Slowakije en Oekraïne deden amper voor elkaar onder, daar alle landen vier punten behaalden en zodoende gaf het doelsaldo de doorslag. De Roemenen wonnen met 3-0 van Oekraïne, verloren met 2-0 van België en speelden gelijk tegen Slowakije: 1-1.

Lees ook: Amateur klopt Oranjespeler woensdag in de sprint, wie was het?

Lees ook: Van Hanegem hekelt mafketels na blamage Oranje en wijst naar Ajax

Nederland en Roemenië stonden eerder veertien keer tegenover elkaar. De statistieken zijn overduidelijk in het voordeel van Nederland: tien overwinningen, drie remises en slechts één nederlaag. Oranje scoorde 29 keer, Roemenië maar drie (!) keer. Het grote doelpuntenverschil komt mede door de eerste onderlinge ontmoeting ooit in mei 1924. Nederland won op de Olympische Spelen met liefst 6-0 van de Roemenen.

Roemenië boekte de enige zege op Nederland in de kwalificatie voor het EK van 2008. De ontmoeting op Roemeense bodem eindigde in oktober 2007 in 1-0. Nadien had Nederland vaak geen kind aan de Roemenen. Oranje won achtereenvolgens met 2-0, 1-4, 4-0 en 0-3. De laatste interland was een vriendschappelijke ontmoeting in november 2017.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje