Oranje treft Engeland of Roemenië: vanavond volgt de ontknoping

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 20:04
27 jun. 2024, 09:49
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Roemenië is groepswinnaar geworden van Groep E op het EK in Duitsland. De Roemenen speelden woensdagavond 1-1 tegen Slowakije, genoeg voor de winst in de poule, na het gelijkspel tussen Oekraïne en België (0-0). Ook de Slowaken gaan als een van de beste nummers drie naar de achtste finales. Roemenië is nu een potentiële tegenstander van Oranje, dat verder ook Engeland als komende opponent kan treffen.

Wint Georgië (tegen Portugal) of Tsjechië (tegen Turkije) dan wordt het Roemenië volgende week dinsdag. Zo dan niet, dan is Engeland komende zondag de opponent. Oranje ontloopt Engeland alleen als Hongarije als nummer drie van Groep A zich niet plaatst voor de knock-outfase. Hongarije staat nu op drie punten en een doelsaldo van -3, en moet wachten op de resultaten uit Groep F. Daar staat Turkije tweede op drie punten en een doelsaldo van -1 en Tsjechië en Georgië staan allebei op één punt.

Artikel gaat verder onder video

Nederland speelt tegen Engeland of Roemenië op EK

Engeland sloot de groepsfase af als winnaar van Groep B. De ploeg van Gareth Southgate zegevierde met 0-1 over Servië en remiseerde daarna tegen Denemarken (1-1) en Slovenië. Dat was voldoende om de eerste plaats op te eisen. Stuit Oranje op Engeland, dan wordt er zondag om 18.00 uur afgetrapt in Gelsenkirchen.

Lees ook: Amateur klopt Oranjespeler woensdag in de sprint, wie was het?

In Groep E deden Roemenië, België, Slowakije en Oekraïne amper voor elkaar onder. Alle landen behaalden vier punten en zodoende gaf het doelsaldo de doorslag. De Roemenen wonnen met 3-0 van Oekraïne, verloren met 2-0 van België en speelden dus gelijk tegen Slowakije: 1-1. Een ontmoeting tussen Nederland en Roemenië zou plaatsvinden op dinsdag in München, eveneens om 18.00 uur.

Lees meer over:

EK 2024