Van Hooijdonk ziet opvallende Oranje-dissonant: 'Het is hautain'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 jun. 2024, 21:05
25 jun. 2024, 23:32
Pierre van Hooijdonk, Nederlands elftal, Nederland - Oostenrijk
© NOS - Pierre van Hooijdonk, voormalig international en analist van het Nederlands elftal

Pierre van Hooijdonk is kritisch op Jerdy Schouten na het 2-3 verlies van het Nederlands elftal in de derde en laatste groepswedstrijd op het EK tegen Oostenrijk. De analist vindt dat de middenvelder er niet goed uitzag bij de 1-2 van Oostenrijk.

In de eerste helft kwam Oranje op achterstand door een eigen doelpunt van Donyell Malen. Cody Gakpo trok de stand na rust gelijk, maar even later keek het Nederlands elftal weer tegen een achterstand aan. Florian Grillitsch bracht de bal bijna vanaf de achterlijn voor het doel, waar Romano Schmid de 1-2 maakte.

Artikel gaat verder onder video

Pierre van Hooijdonk is kritisch op Jerdy Schouten

Van Hooijdonk vond dat Schouten meer had kunnen doen om de voorzet van Grillitsch onschadelijk te maken. “Let op de rol van Schouten hierin”, stipte de analist na afloop aan bij de NOS. “Dit is veel te makkelijk. Hij denkt dat die bal achter gaat en doet verder niet echt een poging om met ziel en zaligheid die bal te blokken. Koste wat het kost, zonder twijfel. Je moet daar met volle overgave in vliegen!” Rafael van der Vaart was het met zijn collega eens. "Oostenrijk liep erdoorheen. Schouten werd echt een paar keer weggelopen."

Lees meer: Oranje als nummer drie naar achtste finales EK: de mogelijke tegenstanders

Ook over het spel van de andere internationals was Van Hooijdonk erg kritisch. “Wat zijn wij dan? Als je van de minste tegenstander in de poule wint, Polen, en tegen Frankrijk heb je geluk... en dan ga je eraf tegen Oostenrijk, ook op voetbaltechnisch vlak”, stelde hij. “Wat wij gezien hebben vandaag was vreselijk. Vooraf hadden we nog de discussie over de kwaliteiten van de tegenstander, maar deze tegenstander heeft ons alle hoeken van het veld laten zien.”

Lees meer: Oranje op rapport: speler krijgt een 2, een 3 en een 4 om de oren

Van Hooijdonk: “We hebben ook twee goals zó slap tegengekregen puur door het feit dat ze niet meelopen met hun man. Het is ook hautain, zo van: daar zal de bal vast niet komen. Maar daar komt die juist wel.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen