Koeman zet deur voor EK open met bezoek aan ervaren Oranje-international

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
15 feb. 2024, 10:10
15 feb. 2024, 10:16
© IMAGO

Ronald Koeman heeft samen met sportief directeur Nigel de Jong een bezoek gebracht aan Georginio Wijnaldum, die momenteel onder contract staat bij het Saoedische Al-Ettifaq. De werkgever van de 33-jarige Nederlands international deelde diverse foto’s van de aanwezigheid van de bondscoach en de oud-international. Wijnaldum lijkt door het bezoek van Koeman nog te mogen hopen op een plek in de EK-selectie.

Wijnaldum was tijdens de eerste periode van Koeman als bondscoach een vaste waarde in Oranje en was bij afwezigheid van Virgil van Dijk zelfs aanvoerder. Ondanks zijn blessureleed en zijn gebrek aan wedstrijdritme kon de ervaren controleur, toen Koeman opnieuw werd aangesteld als bondscoach, wederom rekenen op een plek binnen de Oranje-selectie.

Tijdens de interland tegen Frankrijk (4-0 verlies) stond Wijnaldum negentig minuten binnen de lijnen en ook tegen Gibraltar (3-0 winst) kreeg hij een basisplaats, maar werd hij na een helft gewisseld. In juni, tijdens de Final Four-eindronde voor de Nations League, behoorde Wijnaldum ook tot de selectie van Koeman en kwam hij in halve finale tegen Kroatië (2-4 verlies) en in de troostfinale tegen Italië (2-3 verlies) 45 minuten in actie. Dat laatste duel kwam hij ook tot scoren.

Georginio Wijnaldum met Oranje naar het EK?

In de zomer van 2023 mocht Wijnaldum vertrekken bij PSG, waar hij uit de gratie was geraakt na zijn komst twee jaar eerder. Uiteindelijk maakte de rechtspoot geen transfer binnen Europa en sloeg Al-Ettifaq toe. De Saoedische club betaalde acht miljoen euro voor de komst van Wijnaldum, die een contract tot medio 2026 tekende.

Hoewel Wijnaldum alles speelde dit seizoen namens Al-Ettifaq, ontving hij geen oproep van Koeman voor de laatste drie interlandperiodes. De centrale middenvelder kwam het afgelopen half jaar in totaal zestien wedstrijden in actie en was daarin goed voor zes doelpunten en drie assists. Desondanks moest Wijnaldum vanuit Saoedi-Arabië toezien hoe Oranje erin slaagde zich te kwalificeren voor het EK 2024.

Lees ook: Ronald Koeman kan bijna niet meer om uitblinkende aanvaller heen

Vlak na de transfer van Wijnaldum naar Saoedi-Arabië werd Koeman gevraagd naar de status van de ervaren middenvelder binnen Oranje. “Ik zeg niet bij voorbaat dat Saudi-Arabië een competitie is waar ik geen spelers van oproep. Totaal niet. Maar Wijnaldum heeft natuurlijk lange tijd niet gespeeld. Hij moet gaan spelen. Dan zien we het wel”, vertelde Koeman destijds. Het bezoek van de bondscoach wekt in ieder geval de suggestie dat Wijnaldum nog altijd niet uit beeld is bij Oranje.