Ronald Koeman kan bijna niet meer om uitblinkende aanvaller heen

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
11 feb. 2024, 17:28
12 feb. 2024, 10:16
© IMAGO

Crysencio Summerville was zaterdag wederom van enorme waarde voor Leeds United tegen Rotherham United. De 22-jarige aanvaller scoorde twee keer in de met 3-0 gewonnen wedstrijd en verliet onder een staande ovatie het veld toen hij naar de kant werd gehaald. Eerder concludeerde team -en landgenoot Joël Piroe dat Summerville een goede optie zou zijn voor het Nederlands elftal.

Summerville liet Nederland in de zomer van 2020 achter zich toen hij Feyenoord voor anderhalf miljoen euro verruilde voor Leeds United. Hoewel de voormalig jeugdinternational van Oranje vorig seizoen in de Premier League doorbrak voor the Whites, kon hij niet voorkomen dat zijn club degradeerde. Dit seizoen blinkt Summerville wekelijks uit en was hij al goed voor 14 doelpunten en 7 assists, verdeeld over 28 competitieduels.

Crycensio Summerville in Oranje?

Met zijn prestaties klopt Summerville volgens velen op de deur bij Ronald Koeman voor een plek in Oranje. In oktober sprak Suleyman Özturk namens Voetbal International zich al uit in het voordeel van de buitenspeler van Leeds United. “Hij is een van de, zo niet de beste speler van het Championship”, stelde de journalist, die verwachtte dat Summerville een transfer zou maken vanwege diens kwaliteiten.

Deze transfer kwam er niet en zodoende bleef Summerville met Leeds strijden om promotie. Özturk ziet dat het de aanvaller makkelijk afgaat op het tweede niveau. “De Championship is voor hem een speeltuin”, stelt Özturk, die vindt dat Koeman hem kan gebruiken. “Ik denk dat hij wel in aanmerking komt voor Oranje. Je kan hem het laatste half uur inbrengen, als de ruimtes groter worden en je moet iets forceren. Als Koeman het voetbal serieus neemt, dan zet hij hem op de lijst.”

Lees ook: International met 43 interlands veroordeeld tot bijrol door ‘mismatch’

De mening van Özturk wordt beaamt door Piroe, die sinds dit seizoen samenspeelt met Summerville bij Leeds. “Ik geniet echt van hem. Hij kan een hele grote worden”, voorspelt het voormalig jeugdproduct van Feyenoord en PSV. Hoewel Summerville nog geen enkele keer bij de voorselectie van Oranje, maar hier kan volgens Piroe wel snel verandering in komen. “Of hij klaar is voor Oranje? Dat denk ik wel. Hij is dit seizoen geweldig bezig, dus waarom niet?”, aldus Piroe in gesprek met Voetbalzone.