Seedorf en Genee botsen volledig tijdens Veronica Offside

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 mrt. 2024, 06:24
26 mrt. 2024, 06:38
© IMAGO

Wilfred Genee heeft maandagavond voor veel frustratie gezorgd bij Clarence Seedorf tijdens de uitzending van Veronica Offside. De oud-voetballer zat niet te wachten op vragen over zijn verleden, die Genee enkele keren probeerde te stellen. De presentator wilde het hebben over het feit dat Seedorf niet meer werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, toen Marco van Basten bondscoach was. De middenvelder raakte onder Van Basten uit de gratie bij Oranje, waardoor hij het WK in 2006 en het EK in 2008 miste.

Aanleiding voor Genee om vragen te stellen over de interlandloopbaan van Seedorf was de column van Hugo Borst over Xavi Simons. "Steeds vaker moet ik bij Xavi Simons aan Seedorf in Oranje denken", schreef de journalist in de maandageditie van het Algemeen Dagblad. "Een fan-tas-ti-sche clubspeler, maar in het Nederlands elftal was het vaak een geforceerde bedoening. Ik weet zeker dat Seedorf wijze raad heeft voor Xavi. Wat zou hij Xavi zeggen? Heel benieuwd."

Seedorf clasht met Genee tijdens Veronica Offside

Seedorf kwam eerst met ‘goede raad’ voor Borst. “Hij moet iets minder een opinie hebben over dingen waar hij niet alles van weet.” De oud-voetballer sprak vervolgens over de situatie rondom Simons, die in zijn eerste twaalf interlands nog niet het niveau heeft gehaald dat hij in clubverband wél haalt. “Als wij hetzelfde gaan doen als met mij is gebeurd, dan verbranden we straks weer talent. Ik ben het eens met de kritiek hoor. Kritiek is goed, zeker als het zuivere kritiek is. Daar word je beter van”, benadrukte de viervoudig Champions League-winnaar.

“Maar alsjeblieft, geef Xavi de tijd om ervan te leren. Het is een jonge speler. Ronald. Koeman zei het goed: hij moet gaan inschatten wanneer wel en wanneer niet?”, verwijzend naar wanneer Simons voor een actie moet gaan of wanneer hij het juist simpel moet houden. Genee vroeg vervolgens of Seedorf met de kennis van nu dingen anders had gedaan. Hij werd immers sinds 2004 amper meer opgeroepen, terwijl hij toentertijd een belangrijke speler voor AC Milan was, en had dus veel meer dan 87 interlands kunnen spelen. “Nee. Uiteindelijk heb ik een carrière gebouwd gebaseerd op mijn spel.”

“Het is ook aan de coaches van Oranje om alle spelers zoveel mogelijk op de juiste positie inzetten. Soms heb je twee topvoetballers die niet op dezelfde positie kunnen spelen, dan moet je een beetje schuiven.” Genee bleef doorvragen en probeerde meer los te peuteren over zijn moeizame relatie met Van Basten, die tussen 2004 en 2008 bondscoach was. “Als je terugkijkt naar jezelf, zou je het dan nooit iets anders hebben aangepakt? Bijvoorbeeld in je communicatie naar Marco van Basten of andere trainers.”

Lees ook: Koeman onthult inhoud van gesprek met Xavi Simons

Seedorf reageert geïrriteerd. “Ik zit ineens in een hele andere show. Wat bedoel je precies? Hoe was mijn communicatie met Van Basten dan?” Genee: “Die communicatie was toch niet optimaal? Op een gegeven moment ben je ook gestopt bij Oranje.” Seedorf: “Ik heb eigenlijk helemaal niks meer aan dit soort gesprekken… Dat ga ik niet via de tv doen. Als ik met Xavi wil praten, dan praat ik wel direct met hem.” Seedorf snapt niet waarom het maandag allemaal werd opgerakeld. “Als het zo belangrijk was, hadden jullie er toen over moeten praten. Moet ik gaan reageren op dingen die men schrijft? Ik heb zóveel te zeggen over dit soort dingen, maar volgens mij is het nu laat. Destijds zijn deze vragen niet aan mij gesteld.”

Een nieuwe poging van Genee om over het verleden te praten, beviel Seedorf duidelijk niet. “Ik ga het je nog één keer zeggen: ik zit hier niet om over dit soort dingen te praten. Dit heeft helemaal niks te maken met waarvoor ik hier ben gekomen. Als je de koers wil veranderen, kan je hem nu veranderen. Ik heb helemaal geen zin om hierover te praten. Je had toen de vragen moeten stellen aan de coaches waarom ik niet werd opgeroepen. Het heeft niet te maken met mijn prestaties, maar ik ben niet opgeroepen.”