Koeman onthult inhoud van gesprek met Xavi Simons bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 mrt. 2024, 19:08
25 mrt. 2024, 19:22
© IMAGO

Ronald Koeman heeft met Xavi Simons gesproken over zijn matige optreden in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Schotland (4-0 winst). De bondscoach van Oranje onthulde maandagavond tijdens de persconferentie dat de aanvallende middenvelder van RB Leipzig behoorlijk zelfkritisch is. Het twintigjarige talent heeft nog niet weten te imponeren als A-international: nul goals en nul assists in twaalf interlands.

Koeman kan zich vinden in een deel van de kritiek die klonk. “Ik ben het er wel mee eens dat hij in het Nederlands elftal vecht tegen… Ik heb met hem gesproken of hij niet te veel druk op zichzelf legt. Bij zijn club speelt hij aan de linkerkant, bij ons vooral rechts.” Aan de motivatie van Simons ligt het in elk geval niet. “Als er één speler goed en belangrijk wil zijn voor Oranje, dan is dat Xavi wel.”

Ronald Koeman en Xavi Simons voeren gesprek

“Daar praat je over. Maar hij heeft ook op die plek gespeeld tegen Griekenland thuis, toen was hij echt heel goed.” Tegen Schotland grossierde Simons in balverlies. “Het is een jongen die ook wel zelfkritisch is. Hij zegt ook dat hij te veel balverliesmomenten had op een plek waar dat écht niet kan", benadrukte Koeman. "Als het gebeurt in een aanvallende situatie dan mag het, maar op eigen helft moet je altijd denken aan balbezit houden.”

Lees ook: ‘Waarom wordt Xavi Simons niet tot de orde geroepen?’

“Dat zijn geen plekken waar je een actie kan maken die balverlies kan opleveren. Ik mag van hem verwachten dat hij zich daarin ontwikkelt.” Ondanks de 4-0 zege, viel er nog genoeg aan te merken op het spel van Nederland. “Ik wil dat we in balbezit beter spelen, en dat we minder kansen weggeven. We hebben onnodig veel balverlies geleden, meerdere spelers. Dat ken ik niet van hen, dat viel tegen. Dat het nog niet allemaal op zijn plek is gevallen, daar maak ik me weinig zorgen over."

"Ik heb liever dat het van de zomer op zijn plek valt. Maar ik wil tegen Duitsland wel zien dat we in balbezit beter spelen en minder kansen weggeven dan tegen Schotland." Veel spelers, niet alleen Simons, kregen ondanks de dikke overwinning kritiek. "En daar praat je natuurlijk individueel met ze over. Maar de nieuwe generatie spelers is niet zo heel veel bezig met wat jullie schrijven hoor. Ze lezen veel minder dan wij vroeger”, lachte Koeman.