Sjoerd Mossou ziet 'zwaktes' bij Oranje en begint over Van Gaal-tactiek

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 11:52
27 jun. 2024, 18:21
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Volgens Sjoerd Mossou is een opstelling met vijf verdedigers momenteel de enige manier waarop het Nederlands elftal succes kan boeken. Toenmalig bondscoach Louis van Gaal speelde tijdens het WK van 2021 in Qatar met vijf man achterin. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, maar hij presteerde wel volgens de journalist.

Met zijn defensieve opstelling boekte Van Gaal geen enkele nederlaag in twintig interlands. “Zet dat af tegen zes nederlagen in zeventien interlands onder Koeman, en dan hebben we het nog niet eens over tegengoals in die wedstrijden. Dat zegt alles. Daar kun je op geen enkele andere manier naar kijken”, aldus Mossou in de AD Voetbalpodcast. De selectie van beide bondscoaches verschilt echter niet heel erg veel van elkaar.

Artikel gaat verder onder video

Sjoerd Mossou denkt dat Oranje alleen met vijf verdedigers kan presteren

Volgens Mossou had Van Gaal een plan en onderkende hij de zwaktes van Oranje. De journalist vindt dat het Nederlands elftal momenteel niet beschikt over een topspits, rechtsbuiten en ‘dynamische powerachtige’ middenvelder. Daarnaast heeft Oranje weinig internationals die zelfcorrigerend vermogen hebben in het veld. In het EK-duel met Oostenrijk (2-3) kwam dat goed naar voren. “Ze zien de oplossing niet, dat zag je ook overduidelijk tegen Oostenrijk, op het moment dat het verkeerd staat of op het moment dat het een keer anders loopt dan dat ze van tevoren hadden gedacht. Dat zit gewoon niet in deze groep.”

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Mossou vindt dat Van Gaal, hoewel niet alles goed ging tijdens het WK, het heft in eigen handen nam. “Door die spelers als het ware te drillen in één format. Omdat dat met deze groep de enige kans van slagen heeft. Je kunt alles met dit team doen, maar als je ze niet heel veel houvast geeft, dan haal je het sowieso niet.”

Lees meer over:

EK 2024 Ronald Koeman Oranje