‘Teleurgestelde’ KNVB gaat WK in Saoedi-Arabië niet boycotten

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
19 dec. 2023, 08:43
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

De KNVB heeft maandag uitgesloten het WK van 2034 in Saoedi-Arabië te zullen boycotten. Hoewel de voetbalbond teleurgesteld is in het proces, is er volgens bondsvoorzitter Just Spee wél sprake van ‘een reglementair legitiem besluit’. Spee zei tijdens de bondsvergadering het terecht te vinden dat er in de media veel aandacht is voor de mogelijke toewijzing van het toernooi aan het omstreden land.

"Eens en voor altijd wil ik als voorzitter van de KNVB duidelijk maken dat wij verbaasd en teleurgesteld zijn dat het proces van de toewijzing van 2034 en de toewijzing van 2030 (Spanje, Portugal, Marokko en drie duels in Zuid-Amerika, red.) in een wereldwijd politiek compromis gegoten lijkt te zijn", zei Spee.

"Maar het is een reglementair legitiem besluit van de FIFA-council dat unaniem is aangenomen, ook door de Europese councilleden. Dus we zullen dat besluit moeten accepteren. Net zoals we als land besluiten van de Verenigde Naties moeten accepteren. Dit doe je uit respect voor het proces."

FIFA wijst WK 2034 aan Saoedi-Arabië toe

FIFA-voorzitter Gianni Infantino maakte eind oktober bekend dat het WK van 2034 in het omstreden land zal worden gehouden. Saudi-Arabië was de enige kandidaat, nadat Australië zich op de dag van de deadline had teruggetrokken. Omdat in de FIFA-reglementen staat dat het toernooi over de continenten moet rouleren, bleven voor 2034 alleen Azië en Oceanië over. In 2026 is Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten en Mexico) aan de beurt en vier jaar later volgen Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

Mensenrechtenorganisaties reageerden furieus en stellen dat de situatie er nog slechter is dan in Qatar, de omstreden gastheer van het WK van vorig jaar. Spee zei nog niet te kunnen zeggen wat de KNVB zal doen als er volgend jaar officieel over de toestemming wordt gestemd. "Die beslissing zullen we baseren op het bidboek en de evaluatie daarvan door FIFA.”

“Wij kunnen alleen een uitspraak doen over de inhoud van een bid. Als het congres, nadat het proces zorgvuldig is doorlopen, dus inclusief de mensenrechtenparagraaf en een openbaar evaluatierapport, het WK aan Saoedi-Arabië toewijst en wij ons kwalificeren, dan zal de KNVB zeker deelnemen aan het toernooi. Wij zijn namelijk een voetbalbond." Spee verwijst naar de overheid die ‘betrekkingen’ onderhoudt met het land, net als tal van bedrijven. "Saoedi-Arabië staat in de top tien investeringslanden van Nederland."