Van Gelder weet niet of Koopmeiners een basisplek op het EK krijgt

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 mei 2024, 10:46
24 mei 2024, 10:54
© IMAGO

Jack van Gelder is lovend over Teun Koopmeiners. De middenvelder van het Nederlands elftal en Atalanta won woensdag met zijn club de Europa League (3-0 tegen Bayer Leverkusen). Koopmeiners blonk uit in die wedstrijd, maar de voormalig commentator weet niet of hij op het EK op een basisplek kan rekenen.

Volgens Van Gelder is de concurrentie op het middenveld groot. Frenkie de Jong lijkt – mits hij fit is – zeker van een basisplaats. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq) en Tijjani Reijnders (AC Milan) op meerdere posities uit de voeten. Ook is het nog niet zeker hoe Ronald Koeman zijn elftal laat spelen in Duitsland. “Ik kan niet bepalen wat Koeman op zijn middenveld wil. Dat is de meest cruciale plek op het veld, want het belangrijkste is dat je middenveld in balans is”, zo zei hij donderdagavond in De Oranjezomer. Koopmeiners is echter in vorm en komt daardoor wel goed binnen bij Oranje volgens Van Gelder.

Verdient Teun Koopmeiners een basisplek bij Oranje op het EK?

Over de toekomst van Koopmeiners was Van Gelder heel positief. “Koopmeiners speelt natuurlijk op de as van het veld en de verschillende posities daar beheerst hij allemaal. Hij kan wel eens een belangrijke steunpilaar worden voor het Nederlands elftal”, aldus de voormalig sportcommentator. "Ze zeggen dat hij voor meer dan vijftig miljoen euro naar een nóg grotere club dan Atalanta kan. Deze jongen is zo veelzijdig, waardoor hij eigenlijk in elke topcompetitie kan spelen. Met deze beker (Europa League, red.), met dit resultaat en wellicht een basisplaats bij Oranje op het EK, dan heb je een aardig visitekaartje."

Lees ook: Oranjespeler mist start EK-voorbereiding door reis naar Australië

Op 7 oktober 2020 debuteerde Koopmeiners in de oefeninterland tegen Mexico (0-1 verlies) voor het Nederlands elftal. Tot dusver speelde hij 21 interlands. De middenvelder maakte daarin twee doelpunten en gaf ook twee assists. Op donderdag 16 mei nam de bondscoach hem op in de voorselectie voor het EK in Duitsland.

Naast Koopmeiners behoort ook middenvelder en teamgenoot Marten de Roon tot de voorselectie van Oranje. Daarnaast heeft Koeman middenvelders Ryan Gravenberch (Liverpool), Frenkie de Jong (Barcelona), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Quinten Timber (Feyenoord), Joey Veerman (PSV) en Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq) in zijn voorselectie opgenomen.