Driessen oppert verrassende wijziging bij Oranje: basisplek voor speler zónder minuten

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 13:36
27 jun. 2024, 18:24
Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen
© Talpa - Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen

Valentijn Driessen zou Daley Blind in de achtste finale tegen Roemenië een basisplek geven in het Nederlands elftal. De verslaggever van De Telegraaf denkt dat de verdediger van Girona, in tegenstelling tot Joey Veerman, níét onder de druk bezwijkt.

In het eerste EK-duel van Oranje (1-2 winst op Polen) had Veerman een basisplaats, maar speelde hij ongelukkig. Tegen Frankrijk (0-0) moest de PSV’er genoegen nemen met een invalbeurt en in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 verlies) keerde hij terug in de basis. De middenvelder speelde echter een dramatische wedstrijd en werd na een halfuur gewisseld door bondscoach Ronald Koeman. Presentator Pim Sedee vraagt zich in de podcast Kick-off Oranje van De Telegraaf dan ook af of de bondscoach moet ingrijpen, want ook Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders zakten door het ijs.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Daley Blind tegen Roemenië?

“Je hebt dan bijvoorbeeld Blind op de bank zitten. Die is niet licht natuurlijk. Hij heeft een bak ervaring van heb ik jou daar”, zegt Sedee. Tijdens de WK’s van 2014 en 2022 én het EK van 2021 had de verdediger annex middenvelder een basisplaats. In Duitsland kwam nog niet in actie, maar Driessen vindt het voorstel niet verkeerd. “Je zoekt eigenlijk iemand die de rol van Frenkie de Jong op zich kan nemen en wij dachten allemaal Veerman. Tenminste, ik zal niet voor iedereen spreken, maar ik dacht dat Veerman dat wel kon. Maar die is bezweken onder de druk. Iemand die niet zal bezwijken onder de druk is Blind.”

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Driessen zou het niet raar vinden als Blind een kans krijgt als middenvelder tegen Roemenië. De journalist ziet in de linkspoot niet enkel een optie voor de backpositie. “Ik zou hem heel graag op het middenveld willen zien, maar die trainers zijn er op de een of andere manier niet helemaal wild van om hem op die positie te zetten. Maar ik zou geen reden weten waarom je hem tegen Roemenië daar niet kunt posteren”, zo klinkt het.

Lees ook: Sneijder mist één speler bij Oranje: 'De echte mannen zijn nog niet opgestaan'

Blind is volgens Driessen ‘heel balvast’, hij zoekt ‘altijd de oplossing naar voren’ én ‘weet de ruimte altijd te vinden’. “Wat dat betreft zou je zeggen dat Blind een goede vervanger zou zijn. Maar of Koeman zo denkt… Het is wel heel typerend dat we drie wedstrijden hebben gespeeld en er zijn volgens mij acht (negen, red.) spelers die nog geen minuten hebben gemaakt. Hij is dus niet echt van het wisselen, ook niet als het wat minder gaat.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen