Van Gaal: 'Denk dat we al een stap gezet hebben'

Max Max
24 nov. 2022, 14:20
24 nov. 2022, 14:20
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal wilde tijdens de persconferentie van donderdagmiddag in aanloop naar het duel met Ecuador nog weinig kwijt over de opstelling van morgenmiddag.

Wel liet hij doorschemeren dat Memphis Depay waarschijnlijk nog niet speelt. "Memphis heeft dertig minuten gespeeld en hij had niet zoveel last. De volgende stap is dan om het uit te breiden naar 45 minuten. Het is heel moeilijk om te bepalen wanneer je kunt beginnen. Hij moet het op zijn manier verder uitbouwen om uiteindelijk 90 minuten te kunnen spelen."

Onze bondscoach verwacht van Ecuador meer tegenstand dan van de eerste tegenstander Senegal. Oranje zal daarom ook beter voor de dag moeten komen, ondanks de 2-0 overwinning: "In balbezit kun je dan niet zo spelen als we tegen Senegal hebben gedaan. Als je tegen de toplanden zo speelt in balbezit, dan red je het niet. De toplanden kunnen er namelijk beter mee overweg dan Senegal."

'Hebben al stappen gezet'

Van Gaal denkt dat Oranje snel stappen kan maken tijdens het WK: "Deze groep is een cadeau’’, zegt hij. ,,Iedereen kan een wedstrijd minder zijn. Maar voor iedere positie heb ik dan een ander beschikbaar. Ik zei al eerder dat ik de groep van 2014 minder vond. Niet de grote spelers als Van Persie en Robben, dat niveau tikt Memphis aan, al moet hij dat nog bewijzen. En Frenkie de Jong. Maar spelers als Van Persie en Robben beslisten de wedstrijden. "

Het zit 'm vooral in de breedte van de selectie: "Dit Oranje heeft een veel hoger gemiddelde. Memphis, Bergwijn, Gakpo hebben dat vermogen in huis. Gakpo heeft volop talent en dus mogelijkheden. Maar hij kan zich nog heel veel verbeteren. Of hij nu al de ster van dit WK wordt, kan ik niet beloven. Maar hij heeft mogelijkheden om dat te bereiken."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal