Van Gaal: 'Ik ga me niet verschuilen'

Max Max
03 sep. 2021, 16:50
12 okt. 2021, 13:56
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal was tijdens de persconferentie vanmiddag in Zeist weer in opperbeste stemming. Hij gaf zelfs al een deel van zijn opstelling morgenavond tegen Montenegro prijs.

Dat was hij in eerste instantie niet van plan: "Nee, ik wil de coach van Montenegro niet wijzer maken. Want het is een heel slimme coach. Ze hebben gelijkgespeeld tegen Turkije. Als je ziet hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben, dan doet die coach dat heel goed, vind ik."

Toch zei hij daarna dat Dumfries morgenavond op de plek van Jurriën Timber staat, die de rechtsbackpositie niet echt goed invulde volgens Van Gaal. En Berghuis speelde ook niet geweldig, maar krijgt toch nog een kans.

Stefan de Vrij, die naast Van Gaal zat, speelt zeker morgenavond. Of naast hem aanvoerder van Dijk of Matthijs de Ligt staat is de vraag. Over van Dijk: "Ik denk dat hij die twee wedstrijden wel kan spelen. Maar wij moeten ook rekening houden met de revalidatie."

'Verdedigen is makkelijker dan aanvallen'

Dat Oranje niet won van Noorwegen was niet goed, vond ook Van Gaal. Maar zo makkelijk is het niet om te winnen, zo weet de bondscoach ook: "Ik wil mij niet indekken, maar Spanje verliest van Zweden. Had jij dat van tevoren gedacht? Italië, de Europees kampioen, speelt thuis gelijk tegen Bulgarije. Had jij dat verwacht? Verdedigen is makkelijker dan aanvallen."

Om morgen wel te winnen moet Oranje zuiverder spelen: "We zullen zorgvuldiger moeten zijn in de eerste en tweede fase. En pas proberen creatief te zijn in de laatste fase, waar je de goal moet maken, waar je iemand alleen voor de goal moet brengen. Zoals Berghuis deed met Wijnaldum, die diep ging, terwijl Klaassen al voor het doel was. Dat was de bevestiging van mijn visie."

'Memphis treft de minste schuld'

Van Gaal ging ook nog even in op de mindere wedstrijd van de aanvallers, en dan specifiek Memphis Depay. Van Gaal neemt het op voor zijn pupil: "Memphis treft de minste schuld, want die heeft het het zwaarst. Hij staat in de eindfase steeds tussen tien mensen."

"Ik vond dat Memphis tegen Noorwegen niet op tijd werd ingespeeld. Hij heeft heel vaak aangegeven dat hij de bal wilde hebben, maar die niet gekregen. Hij heeft heel veel de ballen diep gevraagd, maar niet gekregen."

Van Gaal was tenslotte niet blij met het volle programma van Oranje, maar verschuilt zich er niet achter. "Ik ben het daar niet mee eens, maar het zijn de regels van de UEFA. Het moet, maar ik ga mij daar niet achter verschuilen."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal