Van Gaal: 'Ik vind het onrechtvaardig'

Max Max
12 nov. 2021, 20:35
13 nov. 2021, 08:40
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal snapt niet dat Oranje komende dinsdag in een lege Kuip het beslissende WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen moet spelen. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat vanavond bekend tijdens de corona-persconferentie.

Bijna tegelijkertijd sprak Van Gaal de aanwezige journalisten in Montenegro toe: "Ik vind het doodzonde. Het Nederlands elftal kan het volk verbinden, dat heeft het in het verleden gedaan en nu ook. Het voetbal heeft alles gedaan om corona te vermijden en er is niets gebeurd in de stadions. Dat is gecontroleerd en bevestigd door het RIVM. Dus dan getuigt zo'n maatregel niet van gezond verstand. En ja, ik vind het onrechtvaardig."

Daar voegde Van Gaal later nog aan toe: "Anderhalf jaar geleden heb ik al gezegd dat je de regels moet naleven en controleren. Dat is in Nederland onvoldoende gedaan. Ik woon in Portugal, daar is het wel gebeurd en inmiddels is 98 procent van de bevolking gevaccineerd en beschermd."

'Corona is belangrijker dan voetbal'

"Corona is veel belangrijker dan voetbal", zei de bondscoach wel nog. "Voetbal is slechts bijzaak. Dus het is niet dat we de ogen sluiten. Maar het klopt niet."

"De spelers zijn ook wel gewend om zonder publiek te spelen", aldus Van Gaal. "Natuurlijk heeft het invloed als we dinsdag in een leeg stadion moeten spelen. Het was uitverkocht, dan zijn er 60.000 toeschouwers die het Nederlands elftal steunen. Dat geeft de spelers een boost en dat ontbreekt nu."

'Montenegro gaat er alles aan doen'

Volgens Van Gaal gaat Montenegro alles doen om het Oranje lastig te maken, zowel tijdens de wedstrijd als vooraf: "Ik ga zo het veld bekijken, maar ik heb begrepen dat er niet gesproeid zal worden morgen. Het zijn de oude tijden die herleven, de tijd dat ik met Ajax naar RKC ging. Dat ze het veld niet sproeiden en de lijnen wat dichter bij elkaar trokken, zodat het wat makkelijker werd om te verdedigen. Ik vind het een schande, maar het thuisland bepaalt."

Hij gaat ook nog in op de kracht van de tegenstander: "Montenegro heeft individueel sterke spelers, dat vond ik van Letland minder. In Montenegro ben ik nog nooit geweest."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal