Van Gaal: 'Staat nog een rekening open'

Max Max
06 dec. 2022, 11:37
06 dec. 2022, 11:37
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal kijkt uit naar het treffen met Argentinië aanstaande vrijdag. In de kwartfinale van het WK 2022 is Nederland - Argentinië een herhaling van de halve finale in 2014. Destijds verloor Oranje na strafschoppen van de Argentijnen.

Natuurlijk is Lionel Messi de grote man bij Argentinië, maar er zijn meer wapens: "Inderdaad is Messi de gevaarlijkste en creatiefste speler", benadrukt Van Gaal. "Aan de andere kant speelt hij bij balbezit van de tegenstander niet veel mee. Daar liggen ook onze kansen."

In 2014 verloor Oranje dus na strafschoppen, tijd voor revanche dus: "We hebben nog een rekening te vereffenen. Ik denk er niet graag aan terug. Ik dacht dat we zouden winnen. Ik heb ook 'winnend' gewisseld. Huntelaar gebracht, terwijl ik daarna niet meer Krul kon brengen."

Van Gaal is het niet mee eens dat de druk afneemt nu Oranje bij de laatste acht van het toernooi zit: "Nee, wij willen kampioen worden. Ik ben er vroeg mee begonnen. En dat is overgenomen door de spelers. Ook als het niet de grootste kans is, we gaan ervoor. "

Van Gaal reageerde ook op de klinkende overwinning van Brazilië tegen Zuid-Korea. Mocht Oranje winnen van de Argentijnen dan is Brazilië mogelijk de tegenstander in de halve finale, mits zij Kroatië verslaan: "Ik heb in de Nederlandse media gelezen dat het sprankelend was. Gewoon een counterploegje...", aldus Van Gaal.