Van Hooijdonk baalt van Van Basten: ‘Hij richt zijn pijlen al vijf jaar op hem’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 jun. 2024, 00:05
27 jun. 2024, 14:13
Pierre van Hooijdonk en Marco van Basten bij de NOS
© NOS - Pierre van Hooijdonk en Marco van Basten bij de NOS

Pierre van Hooijdonk kan zich allesbehalve vinden in de kritiek die Marco van Basten op Virgil van Dijk uit. Van Basten gaf in de voorbije maanden meermaals aan dat de verdediger van Liverpool geen goede leider dan wel aanvoerder is voor Oranje en dat deed hij ook deze week. Rond het WK van 2022 in Qatar was het ook al raak. “Ik vind dit veel te makkelijk. Marco's pijlen zijn al vijf jaar gericht op Virgil”, oordeelde Van Hooijdonk.

Van Basten uitte zijn kritiek na afloop van de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk van dinsdag op het EK in Duitsland. “Van Dijk is de aanvoerder van Oranje. Die moet leiding geven en is uiteindelijk degene die we erop aanspreken”, sprak de Europees kampioen van 1988 dinsdag in Studio Fußball op de NOS. “Hij moet in dit soort dingen de boel veel beter organiseren. Hij is aanvoerder, de verantwoordelijke man en ook de grote leider van het team. Dan weet je ook dat je dit soort dingen beter moet organiseren.”

Artikel gaat verder onder video

Van Hooijdonk betreurt kritiek van Van Basten op Van Dijk

Van Hooijdonk was een dag later in hetzelfde programma te gast, maar Van Basten gaf geen acte de présence. “Ik vind dit veel te makkelijk. Marco’s pijlen zijn al vijf jaar gericht op Virgil… Het is jammer dat hij hier niet bijzit, want dan is het wat makkelijker discussiëren. Dit elftal heeft geen echte leider, zoals het elftal van Oranje in 1988 dat wel had. Als je een band om iemands arm doet, betekent dat niet dat je een leider bent zoals Ronald Koeman en Ruud Gullit dat waren in 1988. Ik vind dat te makkelijk…”, oordeelde Van Hooijdonk woensdag.

Lees ook: John van Zweden doet schokkende uitspraak over Jeremie Frimpong

“We hebben nu een keeper van 21 jaar”, doelde Van Hooijdonk op Bart Verbruggen. “Nathan Aké heeft een boel ervaring, maar is een heel introverte jongen. Stefan de Vrij en Van Dijk zijn ook niet degenen met de grootste mond. En Lutsharel Geertruida, Jerdy Schouten en Joey Veerman hebben maar een paar interlands op hun naam staan.”

Lees ook: Duitse amateur klopt Oranjespeler woensdag in de sprint, wie was het?

“Xavi Simons is nog steeds zoekende en te jong om de leider te zijn”, somde Van Hooijdonk op. Hij ziet wel in Cody Gakpo een potentiële leider. “Op basis van zijn status en kwaliteiten kan dat, maar Gakpo is een hele rustige jongen. En Donyell Malen staat net pas in het elftal. Memphis Depay is de brutaalste, en dat is dan de 'leider'.” Van Dijk speelde 71 interlands voor Oranje. In 55 interlands droeg hij de aanvoerdersband om de arm.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Virgil van Dijk