Nederlandse analytici wijzen massaal andere zondebok dan Joey Veerman aan

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 07:07
26 jun. 2024, 11:49
De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk
© IMAGO - De opstelling van Oranje tegen Oostenrijk

Virgil van Dijk zakte dinsdagavond net als veel andere Oranjespelers door de ondergrens in het EK-duel met Oostenrijk (2-3). De ploeg van Ronald Koeman werd voor het eerst op het eindtoernooi in Duitsland onder druk gezet en de gevolgen waren niet te overzien, zo zag ook een gefrustreerde bondscoach vanaf de zijlijn. Journalist Maarten Wijffels stipt woensdag in het Algemeen Dagblad de pijnlijke rol van de leider van de defensie aan en Marco van Basten was bij Studio Fussball op de NOS andermaal kritisch op Van Dijk.

“Er was bijna een halfuur gespeeld in Berlijn en Marcel Sabitzer liet zich nog maar eens zakken vanuit de aanval terug naar het middenveld. Het was maar een loopje van drie, vier meter, maar één van de uitblinkers bij Oostenrijk wist dat het genoeg zou zijn. Heel even keek hij om, maar Sabitzer zag wat hij al verwachtte: Van Dijk stond erbij en keek ernaar”, zo omschrijft de journalist annex analist een situatie in de eerste helft in Berlijn.

Virgil van Dijk zakt door ondergrens bij Oranje

“Hij dekte vanuit het hart van de defensie niet door, maar gebaarde wat naar zijn middenvelders. Pakken jullie hem maar op. Hup, daar kwam de pass al naar de vrije Sabitzer. Die draaide met de bal aan de voet snel door en leidde weer een gevaarlijke aanval van zijn ploeg in. Het was een moment dat symbool stond voor de dramatische wedstrijd van Oranje als team en voor die van zijn aanvoerder individueel”, oordeelt Wijffels.

Lees ook: Depay is na verlies tegen Oostenrijk tevreden over eigen prestatie

Wijffels zag hoe Oranje niet verdedigde in zone en ook geen mandekking gaf. Het was ertussenin, met alle gevolgen van dien. “Waarom pakt Van Dijk niet 'gewoon' een man op in de dramatische eerste helft zoals die zich ontspon?”, vraagt hij zich openlijk af. “Samen met Stefan de Vrij in het centrum duels spelen. Kort zitten. Platgezegd erin kleunen en laten zien dat er niks te halen valt. Automatisch duw je door zo'n proactieve houding ook de middenvelders voor je defensie letterlijk naar voren.”

Lees ook: Derksen haalt hard uit naar grote naam van Oranje ‘met hele chique functie’

“Tegen Frankrijk was Van Dijk ook al passief. Oké, het was afgesproken werk dat Tijjani Reijnders toen als middenvelder de zwervende Antoine Griezmann in het oog zou houden. Maar Reijnders kwam wel érg vaak in de laatste lijn te spelen, als een soort van derde centrale verdediger achterin. Het punt is: Van Dijk wil graag als vrije man spelen achterin. Maar dat kan gewoon niet altijd”, benadrukt Wijffels, die ook op de kwalijke rol van de captain in aanloop naar de 2-3 wees.

Als enige stond Van Dijk nog een meter achter de overige verdedigers in zijn eigen doelmond, waardoor Sabitzer aan de linkerkant van het strafschopgebied geen buitenspel stond en hij de 2-3 kon maken. Van Dijk zat niet veel later, net als enkele andere Oranjespelers, ook mis bij de afgekeurde vierde goal toen hij Konrad Laimer wel heel los verdedigde. In de ogen van Van Basten is Van Dijk geen leider. “Met name van achteruit is het heel belangrijk dat je mensen met passing moet uitspelen en niet alleen moet afspelen. Als je aan de bal bent in de verdediging en dat lukt niet, dan kom je op het middenveld onder druk te staan en voorin niet vrij. Daar begint het probleem.”

“Van Dijk is de aanvoerder, die moet de leiding geven. Hij is uiteindelijk ook diegene die we aanspreken als grote leider van het team. Dan weet je ook dat je dit soort dingen beter moet organiseren. Of mijn eerdere kritiek heeft geleid tot verbetering? Nee, helaas dat niet. Eigenlijk gaan dezelfde dingen nog steeds niet goed.” Ook Van Basten zag Van Dijk ook een kwalijke rol spelen bij de 2-3 van Oostenrijk. “Hij hief buitenspel op. Sabitzer loopt weg uit de rug van Jerdy Schouten, dat mag in principe ook niet."

Theo Janssen kon zich in de kritiek op van Dijk vinden: “Van Dijk speelt graag links in het centrum, dan dwingt hij zich eigenlijk al tot het geven van simpele passes. Rechts centraal verwacht je misschien ook dat hij een keer indribbelt, een crosspass geeft of iets verrassends doet. Dat kan hij niet. Van Dijk is gewoon een degelijke speler die de bal normaal gesproken naar de goede kleur geeft met heel weinig risico. Dan hoop je dat de spelers om hem heen die andere kwaliteiten wel hebben.”

Lees meer over:

EK 2024 Virgil van Dijk