Van Hooijdonk wil dinsdag compleet nieuwe nummer 10 bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 jun. 2024, 00:55
27 jun. 2024, 14:14
Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS
© NOS/Mee Met Oranje - Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS

Pierre van Hooijdonk hoopt dat Memphis Depay de nieuwe nummer 10 van Nederland is in de achtste finales tegen Roemenië op het EK in Duitsland. De aanvaller maakte dinsdag in de groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 nederlaag) zijn eerste doelpunt op het EK, maar dat gebeurde wel met invaller Wout Weghorst in de punt van de aanval. Van Hooijdonk denkt dat Depay er baat bij heeft, en Oranje ook, als hij níet in de spits staat.

Presentator Sjoerd van Ramshorst vroeg zich woensdagavond bij NOS Studio Fußball op de NOS af of Depay een lichtpuntje was bij Oranje in de derde en laatste groepswedstrijd. “Lichtpuntje in de zin van dat er wat verbetering in zat”, reageerde Van Hooijdonk. “Dat is op zich niet zo moeilijk, want tegen Frankrijk was het onder de ondergrens. Nu was hij als aanspeelpunt wel een beetje bruikbaar voor het elftal.”

Artikel gaat verder onder video

Van Hooijdonk pleit voor Depay als nummer 10 van Oranje

Van Hooijdonk denkt dat Depay er baat bij heeft als hij niet in de spits staat. “Ik denk dat hij het beste rendeert als er een andere spits in de spits staat en hij eigenlijk op tien. Wat gebeurde toen Weghorst inviel”, vervolgde de oud-international. “Het gaat mij niet om Weghorst, want daar kan ook Donyell Malen komen te staan of Joshua Zirkzee, of een Brian Brobbey. Dan komt hij echt in zijn kracht. Hij is van het korte spel, de creatieve korte tikjes en hij ruikt waar de balletjes kunnen komen.”

De opstelling van Oranje volgens Pierre van Hooijdonk
© NOS - De opstelling van Oranje volgens Pierre van Hooijdonk

“Weghorst is diegene die dan met de man in de rug staat”, besefte Van Hooijdonk. “Bij de goal van Memphis legt hij de bal fantastisch terug en Memphis neemt hem goed aan en schiet hem goed binnen. Hij heeft een afleider nodig en wie dat dan is, daar kunnen we over discussiëren. Dat maakt hem beter.” Volgens Van Hooijdonk zwerft Depay heel graag. “Met name als hij de bal een tijdje niet krijgt, dan gaat hij lopen zoeken en de bal halen.”

Lees ook: John van Zweden doet schokkende uitspraak over Jeremie Frimpong

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Duitse amateur klopt Oranjespeler woensdag in de sprint, wie was het?

“Wij hebben gewoon behoefte aan een spits die wel voor de goal is op het moment dat wij doorkomen. Dat de bezetting gewoon goed is”, benadrukte Van Hooijdonk, die dan ook komende dinsdag tegen Roemenië graag een voorhoede zou zien met Cody Gakpo op links, Malen in de spits, Jeremie Frimpong op rechts en dan Depay als nummer tien. In de groepsfase was Tijjani Reijnders tegen Polen en Oostenrijk de nummer tien van Oranje. Hij zakte tegen Frankrijk daarentegen weer ietwat terug ten faveure van Xavi Simons.

Moet Oranje met Memphis Depay als nummer 10 gaan spelen?

31.9%

6.9%

5.2%

55.9%

1296 stemmen