Verzoek van ‘brombeer’ Koeman valt verkeerd bij Vandaag Inside

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jul. 2024, 07:25
09 jul. 2024, 15:09
Ronald Koeman en Johan Derksen
© NOS/Talpa - Ronald Koeman en Johan Derksen

Ronald Koeman vindt dat er meer respect moet worden getoond voor trainers en spelers. De bondscoach van het Nederlands elftal stoort zich zo nu en dan aan commentaar dat de buitenwereld heeft over het spel van Oranje en het functioneren van de spelers. Het mag in de optiek van Koeman wel respectvoller, zo liet hij maandagmiddag aan de media weten. Bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6 werd enkele uren later verbaasd gereageerd.

De kritiek op het Engelse team is, net als in Nederland, bijvoorbeeld niet van de lucht. De tegenstander van Oranje in de halve finale overtuigde niet in de groepsfase en schoot in de eerste 75 minuten van zowel de achtste finales als de kwartfinales niet één keer op doel. “De kritiek in eigen land is enorm, nog erger dan bij ons”, vertelde Koeman, die vindt dat ook in ons land de commentaren wel wat respectvoller mogen.

“Het mag wat mij betreft wel ietsje positiever en respectvoller. Over zowel de spelers als de coach”, benadrukte Koeman, die ziet dat er heel anders op Oranje wordt gereageerd dan in zijn tijd als speler. “Er zijn veel meer programma's en je hebt social media. Reacties daar krijgen alle aandacht en daar moet je je voor afsluiten, maar dat lukt niet altijd.”

Ronald Koeman wil meer respect voor Oranje en Oranjespelers

Koeman weet dat een groot deel van voetbalminnend Nederland niet te spreken is over het functioneren van Memphis Depay. Toch blijft hij vasthouden aan de aanvaller in de punt van de voorhoede en tegelijkertijd vraagt hij ook meer respect voor de nummer twee op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. “Hij is niet voor niks een klein stukje verwijderd van de topscorerstitel van het Nederlands elftal. Hij mag best een beetje meer respect krijgen.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Derksen kon maandagavond zijn oren niet geloven. “Ik vind het echt storend van Koeman, dat hij nu weer de respectkaart trekt. De spelers en hij zouden met meer respect behandeld moeten worden. Koeman is Koeman niet meer”, stelt de tv-persoonlijkheid. “Dat is een hele saaie, introverte brombeer geworden, die geen verrassende beslissingen neemt.” Van der Gijp deelt de mening van Derksen. “Hij speelt als een drol met dit Oranje, dan kunnen we moeilijk zeggen dat hij lekker tikt.”

Lees ook: UEFA deelt Engeland klap uit in aanloop naar duel met Oranje

“Steven Bergwijn raakt helemaal geen knikker in de eerste helft, helemaal niks en ook onze vriend Xavi Simons, heeft geen knikker geraakt. Dan moet je dat toch gewoon zeggen?" Derksen: “Dan komt altijd dat beladen woord 'respect'. Alsof we die kornuiten moeten aanbidden.” In de optiek van Van der Gijp laat Koeman zich te veel leiden door zijn band met spelers, waardoor hij geen verrassende beslissingen neemt. “Bij Manchester City heb je bijvoorbeeld Kyle Walker, die vijftien wedstrijden op rij in de competitie speelt en dan in de Champions League op de bank wordt gezet.”

“Josep Guardiola legde het uit: hij had hem daar niet nodig. De tegenpartij zou niet met een linksbuiten spelen, dus zette hij liever iemand neer die beter aan de bal was. Dat is een goede coach, net als Johan Cruijff. Maar Koeman, Didier Deschamps en Gareth Southgate zijn niet dat soort coaches”, oordeelde Van der Gijp.