Koeman lijkt rol van Depay tijdens Nederland - Engeland te onthullen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jul. 2024, 20:25
09 jul. 2024, 15:08
Ronald Koeman en Memphis Depay op de training van Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman en Memphis Depay op de training van Oranje

Ronald Koeman houdt vertrouwen in Memphis Depay als spits van het Nederlands elftal. De bondscoach ziet de aanvaller als ‘zijn spits’ en lijkt woensdag tegen Engeland in de halve finale van het EK in Duitsland niet voor een combinatie tussen Depay en Wout Weghorst te gaan. Koeman trekt zich weinig aan van wat anderen vinden van de prestaties van de aanvaller, die veel kritiek krijgt op zijn functioneren bij Oranje.

"Memphis kan beter, maar dat ligt ook aan anderen. Hij is onderdeel van het team. Soms wordt hij in moeilijke situaties aangespeeld. Dat wil hij zelf ook, maar het kan beter. Dat heeft ook met het elftal te maken", vertelde Koeman op een persmoment in Wolfsburg, geciteerd door Nu.nl. "Iedereen heeft zijn mening en roept wat. Maar ik ben degene die de spelers elke dag meemaakt en op trainingen dingen ziet die anderen niet zien."

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay is 'de spits' van Ronald Koeman in Oranje

Depay startte elk van de vijf EK-duels in de punt van de aanval en dat resulteerde nog maar in één doelpunt, in de groepsfase tegen Oostenrijk (2-3). Koeman kent de aanvaller al uit zijn eerste periode als bondscoach, toen hij een dragende kracht van Oranje was. De bondscoach beseft dat Depay veel krediet heeft. "Maar ik vind ook dat hij dat verdient. Memphis is mijn spits. Een voetballende spits. Of de oude Koeman hem had gepasseerd? Nee, dat heeft niets te maken met hoe ik tien jaar geleden was en nu ben. En ik heb hem toch een aantal keren gewisseld? Anders had ik dat ook niet gedaan."

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

Volgens Koeman heeft het Nederlands elftal een goede Depay nodig en moet de aanvaller dus ook kritisch op zichzelf zijn. "Natuurlijk. Als je uiteindelijk Europees kampioen wilt worden, dan heb je de spelers nodig die iets extra's hebben. Ik vraag hem ook weleens onze diepe spits te zijn, zoals hij dat bij Atlético Madrid was toen hij speelde, met Antoine Griezmann in zijn rug. Dat moet hij toevoegen aan het spits zijn. Dus niet alleen inzakken en willen meevoetballen. Dat betekent dat er anderen diep moeten gaan", aldus Koeman.

Lees ook: Koeman gaat door tot 2026: ‘De KNVB kan niet meer van me af’

Artikel gaat verder onder video

De grote vraag is of Weghorst én Depay starten tegen Engeland. Na de invalbeurt van Weghorst na rust was Oranje in de kwartfinale tegen Turkije veel gevaarlijker. "Voor het spel bij een achterstand is Weghorst een veel betere spits dan Memphis. Maar in principe is dit niet iets voor aan het begin van de wedstrijd. Dat kan in het verloop van de wedstrijd. Maar als je zoals wij met buitenspelers wil spelen, dan heb je vier aanvallers. Alles kan. De combinatie dus ook. Ik weet het voor mezelf, maar laat het voor jullie open."