UEFA deelt Engeland klap uit in aanloop naar duel met Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 jul. 2024, 10:49
08 jul. 2024, 11:03
Oranjefans tijdens Nederland - Frankrijk
© IMAGO - Oranjefans tijdens Nederland - Frankrijk

De Engelse media vrezen dat het Nederlands elftal woensdag in de halve finale op het EK tegen Engeland een thuisvoordeel heeft vanwege tienduizenden Nederlanders. De KNVB verwacht dat er minstens 75.000 Oranjefans naar Dortmund afreizen, waar het duel gespeeld wordt. Daarnaast heeft de UEFA besloten dat het Oranjelegioen op Die Gelbe Wand mag plaatsnemen.

The Sun denkt dat Nederland een groot voordeel heeft woensdag. ‘Engeland krijgt vroege klap te verduren voor Holland-clash met de gele muur van Dortmund die oranje zal kleuren’, kopt de krant. “The Three Lions krijgen in en buiten het intimiderende stadion te maken met een enorme toestroom van Nederlandse supporters.”

Artikel gaat verder onder video

Minstens 75.000 Nederlanders supporteren Oranje in Dortmund

De iconische Südtribune (Die Gelbe Wand) in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund biedt normaal gesproken plaats aan 25.000 fanatieke Borussia-fans. Tijdens het EK is de staantribune omgebouwd tot een zittribune met 10.000 plaatsen. Die zullen woensdag één grote Oranjemuur vormen. De aanhang van Nederland heeft de vakken 10, 11, 12, 25, en 34 tot en met 39 toegewezen gekregen. De vakken 10, 11 en 12 maken deel uit van Die Gelbe Wand. De vakken 34 tot en met 39 grenzen daaraan. In totaal zijn er zo’n achtduizend kaarten beschikbaar voor de Nederlandse fans.

Lees ook: Bellingham looft aandeel oud-Oranjespits bij strafschoppen Engeland

"De Nederlanders hebben in Dortmund het territoriale voordeel gekregen", denkt The Times dan ook. Ook Daily Express vreest het thuisvoordeel van Oranje. "Nederlandse fans hebben tijdens Euro 2024 naam gemaakt door door de straten van Duitsland te stuiteren, terwijl ze hun ‘links rechts-ritueel’ uitvoerden. En ze zullen fanatiek hun stem weer laten horen nadat ze hun land zaterdagavond naar de overwinning op Turkije in de kwartfinale hebben geschreeuwd."

Lees ook: Nederland - Engeland staat onder leiding van oude bekende

De capaciteit in het stadion in Dortmund ligt wel flink lager dan normaal. In plaats van ruim 80.000 toeschouwers zijn er tijdens de halve finale tussen Nederland en Engeland maximaal 62.000 bezoekers welkom.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Lees meer over:

Oranje