Vijf dingen die je moet weten over Nederland - Noord-Macedonië

Max Max
21 jun. 2021, 15:07
21 jun. 2021, 15:54
© IMAGO

Vanavond om 18.00 uur trappen in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam Nederland en Noord-Macedonië af voor het laatste pouleduel van beide landen in groep C. Noord-Macedonië is al uitgeschakeld en het Nederlands elftal is al groepswinnaar.

Tegen dezelfde landen won Oranje en daardoor gaat het Nederlands elftal als groepshoofd naar de achtste finale. Deze vijf dingen moet je weten over de wedstrijd Nederland - Noord-Macedonië.

1. De Boer wisselt op twee posities

Bondscoach Frank de Boer wijzigt zijn elftal vanavond tegen Noord-Macedonië op twee posities ten opzichte van het duel tegen Oostenrijk. Dat zei hij dit weekend tijdens de persconferentie. Op het briefje van Lodeweges was te zien dat het vermoedelijk zal gaan om Marten de Roon en Wout Weghorst. Zij maken plaats voor Ryan Gravenberch en Donyell Malen.

De Boer start gewoon in de 1-5-3-2 formatie, maar het zou zomaar kunnen dat tijdens de wedstrijd overgeschakeld wordt op 1-4-3-3. 'Dat zou goed kunnen ja', zei De Boer daarover. De kans is groot dat Steven Berghuis dan de kans krijgt zich te bewijzen. De Feyenoorder trainer naar verluidt erg goed en zou een kans verdienen.

2. Wedstrijd om des keizers baard

Zoals hierboven al beschreven, de wedstrijd tussen Nederland en Noord-Macedonië gaat eigenlijk nergens meer om. Nederland is al zeker van groepswinst en Noord-Macedonië is al zeker laatste in de poule.

Het duel tussen Oekraïne en Oostenrijk is wat dat betreft belangrijker voor het Nederlands elftal. Als die wedstrijd in een gelijkspel eindigt is de kans heel groot dat de nummer drie van de poule ook bij de vier beste nummers drie hoort. Dat betekent dat de kans dat Oranje een tegenstander uit poule F(de poule met Frankrijk, Duitsland en Portugal) loot weer ietsje kleiner wordt. Lees hier ook wie de mogelijke tegenstanders van Oranje zijn.

3. Oranje won slechts de helft van de onderlinge duels

Ondanks dat Noord-Macedonië, zoals het land sinds vorig jaar heet, als een vrij zwak voetballand te boeken staat, heeft het Nederlands elftal slechts twee van de vier onderlinge duels gewonnen.

In 2004 en 2005 speelde Oranje in de WK-kwalificatie onder bondscoach Marco van Basten twee keer gelijk tegen Macedonië. Zeer opvallend, omdat Oranje de overige tien duels in de groep destijds gewoon won, onder meer van het toen erg sterke Tsjechië en Roemenië.

In de kwalificatie voor het WK 2010 wist Oranje overigens wel 'gewoon' twee keer te winnen van Macedonië, zoals het land destijds nog heette. Pas in 2019 ging het lands Noord-Macedonië heten, na een lange strijd met Griekenland over de naam.

4. Legende van Noord-Macedonië neemt afscheid

Vanavond zal de laatste wedstrijd van de levende legende Goran Pandev zijn. De spits van Noord-Macedonië stopt ermee, na 120 interlands voor zijn land. De 37-jarige spits debuteerde in 2001 voor zijn land, op 17-jarige leeftijd. De plaatsing voor dit EK was de absolute beloning voor hem en zijn land.

"Ik denk dat het hier ook het einde is van mijn hele voetbalcarrière. Een mooier afscheid kan ik me niet wensen", zei hij. "Het zal best emotioneel worden. Maar het is nu tijd voor een nieuwe generatie spelers. Ik heb alle vertrouwen in ze. Veel jongens spelen in het buitenland bij mooie clubs. Dat is een goed teken."

Met Internazionale pakte Pandev twee keer de Scudetto en de Champions League. De laatste jaren van zijn carrière speelde hij voor het eveneens Italiaanse Genoa.

5. Noord-Macedonië kan stunten tegen grote ploegen

Ze mogen dan als één van de kleine landen op dit EK gezien worden en reeds zijn uitgeschakeld. Dat wil niet zeggen dat Noord-Macedonië niet zo nu en dan kan stunten tegen grote tegenstanders.

Zoals gezegd speelde het land al eens twee keer in één kwalificatiereeks gelijk tegen Oranje, een wereldtopper destijds. Onlangs won Noord-Macedonië zelfs in en tegen Duitsland voor de WK-kwalificatie. Een ware sensatie en waarschijnlijk de beste prestatie van het land ooit.

Mede dankzij die zege reisde het land met zelfvertrouwen af richting het eerste EK in de historie. Helaas zit het toernooi en straks na drie wedstrijden alweer op, maar een zege op Oranje zou het toernooi toch nog wat klein geven voor de Noord-Macedoniërs.

Lees meer over:

WK 2022 Noord-Macedonië