Voorbeschouwing op Nederland - Estland

Max Max
19 nov. 2019, 16:00
© IMAGO

Vanavond staat in de Johan Cruijff ArenA het EK-kwalificatieduel Nederland - Estland op het programma. De wedstrijd tussen beide landen is het laatste duel van deze kwalificatiecyclus. Het stadion zit vanavond stampvol want het is volledig uitverkocht.Oranje plaatste zich door het gelijkspel tegen Noord-Ierland van afgelopen zaterdag voor het EK 2020. Doordat Duitsland gewoon won van Wit-Rusland heeft Oranje groepswinst echter niet meer in eigen hand door dat gelijke spel. Dit is de huidige stand in de poule van Oranje. Duitsland heeft momenteel twee punten meer dan Oranje en staat er dus ook goed voor om de groepswinst te pakken.

Pos.LandGWWGVDVDTDSPtn
1Duitsland7601246+1818
2Nederland7511197+1216
3Noord-Ierland741287+113
4Wit-Rusland8116416-124
5Estland7016221-191
Er bestaat echter nog wel een kans op groepswinst. Voor Oranje is een zege tegen Estland dan een must en daarnaast moet Duitsland punten verspelen in het laatste groepsduel tegen Noord-Ierland. Dat land is echter al uitgeschakeld voor het EK en het is de vraag of zij zich nog een keer op kunnen richten en voor een resultaat willen gaan in Duitsland.De wedstrijd in Amsterdam staat onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Davide Massa. De 38-jarige Italiaanse arbiter floot in maart ook de wedstrijd tussen Oranje en Wit-Rusland in de Rotterdamse Kuip (4-0).

Nederland - Estland in het verleden

Nederland ontmoette Estland pas 5 keer eerder. Van die vijf duels won Oranje vier keer en eindigde één duel in een gelijkspel. Dat gelijke spel was opvallend genoeg onder Louis van Gaal in de WK-kwalificatie voor het succesvolle WK 2014. Oranje speelde met 2-2 gelijk in Estland destijds.De vier overwinningen waren allemaal vrij eenvoudige duels. De grootste overwinning was 5-0 tijdens de WK-kwalificatie voor het gemiste WK 2002 onder trainer Louis van Gaal. Het totale doelsaldo van Oranje tegen Estland in vijf duels is 18 voor en 4 tegen.

De selectie en opstelling van Oranje

De selectie van het Nederlands elftal is voor het duel met Estland ietwat uitgekleed. Bondscoach Ronald Koeman moet het onder meer doen zonder de eerder al afgemelde Donyell Malen en Steven Bergwijn. Na de wedstrijd tegen Noord-Ierland haakten ook Marten de Roon(schorsing), Ryan Babel (blessure) en Virgil van Dijk(privéomstandigheden) nog af.Dat betekent dat Koeman creatief moet zijn met zijn opstelling. Ten opzichte van het duel met de Noord-Ieren keren wel Georginio Wijnaldum en Memphis Depay zeer waarschijnlijk terug. Of Koeman Depay ook fit genoeg acht om in de basis te beginnen tegen Estland is echter maar de vraag.Wijnaldum zal bij afwezigheid van Virgil van Dijk in elk geval de aanvoerdersband dragen. In de aanval mogen Calvin Stengs en Myron Boadu hopen op hun debuut vanavond.

Standpunt tegen racisme

Het duel tegen Estland vanavond wordt overschaduwd door het racisme dat afgelopen weekend in het stadion van FC Den Bosch aan de orde was. Georginio Wijnaldum en bondscoach Ronald Koeman spraken zich gisteren tijdens de persconferentie fel uit tegen dit racisme."Bij mij persoonlijk kwam het heel hard aan. Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren in Nederland. Ik ben eigenlijk heel erg geschokt. Ook over hoe de trainer en de club ermee om zijn gegaan. Het is zeer kwalijk wat FC Den Bosch heeft gedaan", zei Wijnaldum."Wat kan je doen als speler? Het is een maatschappelijk probleem. Als speler kun je niet zo veel doen. Ik denk dat het iets voor de politiek is. Ik vind dat er keihard opgetreden moet worden tegen zulke praktijken", zei Wijnaldum fel."Je moet gewoon weggaan van het veld", vulde bondscoach Ronald Koeman aan. "We denken er allemaal zo over, maar niemand doet het."Wijnaldum sloot zich daar direct bij aan: "Ik zou weglopen van het veld en wegblijven. Niet meer terugkomen. Als zoiets bij mij gebeurt, loop ik van het veld. Ik ga het niet accepteren."Oranje denkt na over een statement in het duel met Estland. De aanvoerder van vanavond, Wijnaldum, zei daarover:"Daar zullen we het over hebben, maar het is kort dag."

Artikel gaat verder onder video

Lees meer over:

Voorbeschouwing Estland WK 2022