Voorbeschouwing op Nederland - Georgië

Max Max
06 jun. 2021, 15:08
06 jun. 2021, 15:09
© IMAGO

Vanavond om 18.00 uur trappen in de Grolsch Veste in Enschede Nederland en Georgië af voor het laatste oefenduel van Oranje in aanloop naar het EK.

In het stadion van FC Twente zitten vanavond 7500 fans om Oranje 'uit te zwaaien'. Van een echte uitzwaaiwedstrijd is natuurlijk geen sprake, aangezien Oranje alle drie de poulewedstrijden in de eigen Johan Cruijff ArenA speelt. Over precies een week start Oranje het EK met een wedstrijd tegen Oekraïne.

Het duel met Georgië betekent dus de laatste kans voor bondscoach Frank de Boer om zijn 1-5-3-2 systeem te testen in een echte wedstrijd. Afgelopen woensdag tegen Schotland was het (nog) geen doorslaand succes, maar De Boer wil vanavond tegen Georgië proberen het systeem er nog meer in te slijpen.

De tegenstander van vanavond: Georgië

Nog niet eerder speelden Nederland en Georgië tegen elkaar. Momenteel staat de tegenstander van vanavond op een 91e plek op de FIFA-ranking. Het land is er dan ook niet bij op het EK deze zomer. Sterker nog, Georgië plaatste zich nog nooit voor een eindtoernooi.

Enkele spelers in de selectie van de Georgische tegenstanders doen wel een belletje rinkelen bij de voetbalfans in Nederland. De namen Goeram Kasjia en Valeri Kazaisjvili zijn als spelers van Vitesse wel bekend voor de volgers van de Eredivisie.

De bekendste persoon bij de tegenstander is vanavond echter de bondscoach van Georgië, Willy Sagnol. Wist je dat hij vernoemd is naar Willy van de Kerkhof? De vader van de Frans international was groot fan van de gebroeders René en Willy van de Kerkhof en besloot zijn zoon naar Willy te vernoemen.

De selectie en opstelling van Oranje

De spelers die door bondscoach Frank de Boer zijn uitgekozen voor de EK-selectie van Oranje zijn inmiddels bekend. Over de opstelling zijn nog enkele kleine twijfels bij de leidsman van het Nederlands elftal.

De Boer laat zijn spelers vanavond opnieuw aantreden in een 1-5-3-2 systeem. Oranje treft volgende week zondag Oekraïne en De Boer denkt er sterk over na om zijn elftal dan in dat systeem te laten spelen. Daarom wordt het ook tegen het zwakkere Georgië vanavond uitgeprobeerd.

De vermoedelijke opstelling van vanavond is als volgt:

Stekelenburg; Dumfries, Aké, Blind, de Vrij en Wijndal; De Roon, F. de Jong en Wijnaldum; Depay en L. de Jong.

Lees meer over:

WK 2022 Georgië