Waarom het goed is als Oranje tweede in de poule wordt

Max Max
19 nov. 2019, 21:36
19 nov. 2019, 22:03
© IMAGO
Ook al is de loting pas volgende week, toch is er al het één en ander duidelijk over welke landen Oranje wel of niet kan treffen in de poulefse van het EK 2020 dat volgend jaar zomer gehouden wordt. Daaruit blijkt dat Oranjes tweede plek in de poule waarschijnlijk gunstiger is dan de eerste plek van Duitsland.

Hoe zit het nou precies?

Nu Oranje inderdaad tweede in de poule lijkt te worden komt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman als een van de twee beste nummers twee in pot 2 terecht en dan is zeker dat Oekraïne de tegenstander wordt uit pot 1.In pot 1 zitten dan namelijk vier andere gastlanden die al ingedeeld zijn in een poule, net zoals Nederland in groep C: Italië (groep A), Engeland (groep D), Spanje (groep E) en Duitsland (groep F). Zij hebben al een groep toegewezen gekregen en kunnen daardoor niet meer bij Oranje in groep C terechtkomen. België en Oekraïne zijn de andere twee landen uit pot 1 en kunnen dus in groep B en C terecht komen.Van pot 2 is het echter al bekend dat Rusland als gastland (speelstad Sint-Petersburg) een plek krijgt in groep B. En daar zit het 'm in voor Oranje, want Rusland en Oekraïne mogen vanwege het politieke conflict tussen de landen niet bij elkaar in de groep komen van de UEFA. Daarom blijft voor de Oekraïners groep C over; de groep van Nederland.

Wat nou als Oranje groepswinnaar zou worden?

Als groepswinnaar komt Oranje in pot 1 terecht en loopt het nog altijd Italië, Engeland, Spanje en Duitsland mis. Echter kan de ploeg van Ronald Koeman dan wel onder meer wereldkampioen Frankrijk, Polen en Kroatië loten uit pot 2.Daar heeft als groepswinnaar Duitsland nu dus last van. Niet ongunstig voor het Nederlands elftal dus, al moet Oekraïne natuurlijk ook niet onderschat worden met hun groepswinst ten koste van Portugal en Servië.

En de overige landen in de poule?

Dankzij de voorloting weet Oranje dat het sowieso ook bij Roemenië in de poule komt, mits het land zich plaatst. Ze eindigden echter als vierde in hun poule en zijn dus veroordeeld tot de play-offs van de Nations League die in maart gespeeld worden.Als het de Roemenen niet lukt om zich te plaatsen dan zal de tegenstander in die play-offs de tegenstander worden. Oranje weet dus pas in maart zeker wie er als laatste aan de poule toegevoegd wordt.

Lees meer over:

Poulefase WK 2022