Wanneer gaat de viervoudig Ballon d’Or-winnaar slagen bij Oranje?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 11:03
02 jun. 2024, 11:21
© IMAGO

Xavi Simons strooide de voorbije twee jaar met goals en assists, maar bij het Nederlands elftal komt het er nog niet uit. Na dertien interlands is de 21-jarige aanvaller nog altijd niet bij een goal van Oranje betrokken geweest en ook zijn veldspel is nog niet om over naar huis te schrijven. Moet voetbalminnend Nederland zich zorgen gaan maken of gaat de viervoudig winnaar van de Ballon d’Or voor jeugdspelers alsnog slagen in Oranje?

ESPN-commentator Leo Oldenburger schreef het boek Xavi: het verhaal van het wonderkind met gouden krullen en benadrukt dat Simons nog bijna een hele loopbaan voor zich heeft. “We moeten niet de nadruk leggen op het feit dat hij het nog niet heeft laten zien”, benadrukt de verslaggever in gesprek met de televisiezender. “Hij komt er wel een keer doorheen. Als dat lukt, heeft Oranje de komende tien jaar een topper in huis.”

Wanneer breekt Xavi Simons écht door bij Oranje?

Oldenburger ziet parallellen met Clarence Seedorf, een van de meest succesvolle Nederlandse clubvoetballers aller tijden. In het tenue van het Nederlands elftal wilde het, ondanks 87 interlands, echter niet vlotten en wordt hij vooral herinnerd vanwege zijn conflicten en gemiste strafschoppen. “Ik heb heel veel wedstrijden van Seedorf in Oranje gezien en daar zaten echt wedstrijden bij waarin hij geen lantaarnpaal voorbij kwam. Wat dat betreft, is het te vergelijken met de situatie van Simons: het grote verschil met hoe hij bij zijn clubs voetbalt en bij het Nederlands elftal”, aldus Oldenburger.

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

“Simons ervaart ogenschijnlijk geen druk. Als seniorenspeler heeft hij het al waanzinnig gedaan. Ook bij RB Leipzig lijkt hij nu vrij van de druk te spelen, maar bij Oranje krijgt hij dat niet voor elkaar. Het is bijna een mysterie.” Ronald Koeman liet in zijn tweede periode als bondscoach alleen Virgil van Dijk en Denzel Dumfries meer minuten maken dan Simons. De vraag is het of ook gaat leiden tot een basisplaats op het EK in Duitsland. “De wedstrijden in de voorbereiding zullen bepalen of hij wel of niet gaat spelen. Hij moet het een keer laten zien. Koeman heeft een hoop geduld met hem gehad en stelt hem wel steeds op. Koeman herkent en erkent wel zijn kwaliteiten, maar hij moet wel gaan presteren.”

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

“Maar als hij straks wel een paar doelpunten maakt op het EK, loopt iedereen weer als een dolle hond achter Xavi Simons aan. Zo snel en opportunistisch is het voetbal wel”, benadrukt Oldenburger. Oranje oefent voorafgaand aan het EK nog tegen Canada en IJsland, op 6 en 10 juni. De selectie van Koeman wacht op 16 juni de eerste EK-groepswedstrijd tegen Polen.