Theo Janssen noemt Oranje-speler die eruit moet voor Ian Maatsen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 09:09
02 jun. 2024, 09:10
© IMAGO

Theo Janssen zou Ian Maatsen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland hebben opgenomen. De linksback van Borussia Dortmund, gehuurd van Chelsea, was een van de afvallers van bondscoach Ronald Koeman en dat leidde vooral tot verbazing in Duitsland. Janssen begrijpt niet waarom Maatsen het in de selectie van Oranje voor het EK moet afleggen tegen bijvoorbeeld Wout Weghorst.

“Ik vind het best wel apart dat Maatsen niet meegaat naar het EK, moet ik eerlijk zeggen”, zo gaf Janssen aan bij RTL7, voorafgaand aan de Champions League-finale tussen Dortmund en Real Madrid (0-2). “Daley Blind is een goede speler die ook als linksback uit de voeten kan, maar het is niet een jongen die er de hele wedstrijd overheen knalt en supersnel is. Hij zal zijn momenten kiezen.”

Veel ophef over absentie van Ian Maatsen in Oranje

"En als je kijkt naar Nathan Aké en Micky van de Ven: dat zijn centrale verdedigers", stelde Janssen. "Die kunnen op linksback spelen, maar het is niet hun positie. Maatsen heeft zich het afgelopen halfjaar supergoed ontwikkeld. Hij laat zich zien op het allerhoogste podium en is in vorm. Dan vind ik dat je een plek verdient. Ik hoorde dat Koeman aangaf: ‘Dan kan ik een extra aanvaller meenemen’."

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

“Daar had je er een van thuis kunnen laten, volgens mij. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe hij zou spelen. Wie je in plaats van Maatsen thuis had kunnen laten? Als je voorin gaat kijken, Weghorst”, benadrukte Janssen. “Als je een pinchhitter nodig hebt, kan je ook Virgil van Dijk even in de spits gooien volgens mij.”

Lees ook: Depay verwacht verrassing van Oranje op EK

“Het is natuurlijk ook weer allemaal afhankelijk van hoe het Nederlands elftal gaat spelen. Als je met een vijfmansverdediging speelt, is hij wel de ideale speler om aan de linkerkant neer te zetten”, erkende Janssen, die zelf tussen 2006 en 2011 tot vijf interlands voor Oranje kwam.