Welke kant wil Koeman op met Oranje?

Max Max
13 jun. 2023, 10:15
13 jun. 2023, 10:15
© IMAGO

Begin van dit jaar begon bondscoach Ronald Koeman aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. Nadat hij de vorige keer op de trein naar Barcelona stapte voordat het EK had plaatsgevonden is het doel voor nu duidelijk, plaatsen voor het EK en deelnemen aan het toernooi, volgend jaar in Duitsland.

In maart begon de campagne van Oranje met een kansloze nederlaag tegen Frankrijk en een eenvoudige overwinning tegen Gibraltar. In september gaat de campagne verder en zal Oranje minimaal tweede moeten worden in een poule met naast bovengenoemde landen ook nog Griekenland en Ierland. Mocht het Oranje niet lukken om bij de eerste twee te eindigen is er ook nog een escape-route via de play-offs. Het zal een spannende strijd worden, net zoals het spelen van live baccarat, wie zich gaat plaatsen voor het eindtoernooi, dat volgend jaar in Duitsland gespeeld wordt.

Eerst de Nations League Final Four

In juni is het echter eerst tijd voor de Final Four van de Nations League, waar Oranje zich het afgelopen najaar voor wist te plaatsen. Het Nederlands elftal, toen nog onder leiding van Louis van Gaal, wist groepswinnaar te worden in een poule met België, Polen en Wales.

Zodoende plaatste Oranje zich voor de FInal Four en speelt het op woensdag 14 juni in de halve finale tegen Kroatië. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Italië. De winnaars spelen op 18 juni de finale, de verliezers spelen voor de derde plek.

De keuzes van Koeman

In zijn selecties heeft bondscoach Ronald Koeman voorlopig nog geen grote verrassingen opgenomen. Spelers die de afgelopen maanden indruk maakte in de Eredivisie krijgen de kans zich komende maand te bewijzen. Zo zijn bijvoorbeeld Tijjani Reijnders van AZ en Xavi Simons van PSV de opkomende talenten die zich mogen laten zien.

Verder valt Koeman toch vooral terug op de vertrouwde namen in zijn selectie voor het duel met Kroatië. Ook een speler als Daley Blind, die maar weinig minuten maakte bij zijn club Bayern München, zit gewoon bij de selectie.

Het slechte seizoen van Ajax heeft wel invloed gehad op de selectie van het Nederlands elftal. Zo ontvingen Steven Berghuis en Davy Klaassen, doorgaans toch vaste krachten in de selectie, dit keer géén uitnodiging. Steven Bergwijn werd wel geselecteerd, maar ook Kenneth Taylor en Brian Brobbey hoeven zich niet in Zeist te melden. De spelers van Ajax weten dus wat ze te doen staat komend seizoen om kans te maken op EK-deelname.