Wie is de scheidsrechter bij Nederland - Noorwegen?

Max Max
16 nov. 2021, 13:17
16 nov. 2021, 13:17
© IMAGO

Vanavond om 20.45 uur speelt het Nederlands elftal het WK-kwalificatieduel in de Rotterdamse Kuip tegen Noorwegen. Wie is de scheidsrechter bij het beslissende duel tussen Oranje en de Noren?

Het is geen onbekende voor Nederland, want de Franse scheidsrechter Clément Turpin is de leidsman vanavond. Hij floot bijvoorbeeld de halve finale van de Nations League halve finale tegen Engeland in 2019.

In 2015 floot hij Oranje ook al eens, in een duel met Kazachstan. Aanvoerder Virgil van Dijk debuteerde destijds in Oranje. Vanavond speelt hij zijn 44e interland in het shirt van het Nederlands elftal.

Vorig seizoen stond Turpin als scheidsrechter op het veld bij de Europa League finale tussen Villarreal en Manchester United. De Spaanse ploeg won toen na penalty's.

'De gebeten hond'

Fans van Ajax en Feyenoord hebben geen goede herinneringen aan de Franse scheidsrechter. Hij floot onder meer de verloren Champions League wedstrijd van Ajax tegen Valencia van twee jaar geleden. Fans van de Amsterdammers vinden nog altijd dat de schuld voor de uitschakeling mede bij de Franse scheids lag.

In Ajax' succesvolle Champions League campagne floot hij de club echter ook drie keer.

In Rotterdam is Turpin sowieso de gebeten hond. Hij floot in 2015 de veelbesproken Europa League-wedstrijd in de Kuip tussen Feyenoord en AS Roma.  Dat duel werd onder meer tijdelijk gestaakt omdat supporters van Feyenoord opblaasbananen op het veld gooide en de arbitrage met voorwerpen bekogelden. Dat laatste gebeurde na een rode kaart van Mitchell te Vrede.