Wie is die nieuwe assistent, Maarten Stekelenburg, eigenlijk?

Max Max
17 dec. 2019, 16:18
17 dec. 2019, 16:19
© IMAGO

Het het vertrek van Kees van Wonderen als assistent van bondscoach Ronald Koeman moest de KNVB op zoek naar een nieuwe assistent bondscoach. Gekozen werd voor Maarten Jan-Willem Stekelenburg, die niet verward moet worden met die andere Maarten Stekelenburg, de voormalig doelman van Oranje. Wie is deze Maarten Stekelenburg eigenlijk?Stekelenburg werd op 13 december 1972 geboren in Amsterdam. Hij is een zoon van presentator en eindredacteur Jan Stekelenburg van Studio Sport. Hij begon zijn carrière na het CIOS als jeugdcoördinator bij amateurclub AFC.

Tijd bij Ajax

In 1999 kwam Stekelenburg, met behulp van presentator Jack van Gelder, in contact met Ajax. Hij werd benaderd door Hans Westerhof, destijds hoofd jeugdopleidingen van de Amsterdammers. Hij kreeg een stageplek bij de D2 en werd daarna aangenomen als jeugdtrainer in Amsterdam. Dat deed hij tot 2008 bij diverse elftallen en als coördinator bovenbouw, totdat hij gevraagd werd om de taak van hoofd jeugdopleiding te worden bij Ajax Cape Town.Bij satellietclub Ajax Cape Town, waar Foppe de Haan hoofdtrainer was geworden, werkte Stekelenburg uiteindelijk ruim 3,5 jaar. Hij begon in Kaapstad op 1 januari 2009 als hoofd jeugd en toen in juni 2011 De Haan afscheid nam bij Ajax Cape Town werd Stekelenburg aangesteld als hoofdtrainer.Na een teleurstellende 9e plek in zijn eerste seizoen werd hij kort na de start in zijn tweede seizoen ontslagen en keerde terug naar Nederland.

Terug in Nederland, aan de slag bij de KNVB

Nadat Stekelenburg terugkeerde in Nederland ging hij aan de slag bij zijn oude club AFC. Hij begon met de cursus Coach Betaald Voetbal en liep onder meer stage bij het Ajax van Frank de Boer. Hij vertrok daarna bij AFC en werd bondscoach bij Oranje onder 17. Daarmee haalde hij, met Mark van Bommel als assistent, de finale van het EK. Die werd helaas verloren van Engeland.In het seizoen daarna was hij trainer bij Almere City, maar dat liep uit op een teleurstelling. Hij werd daar ontslagen en ging opnieuw bij de KNVB aan de slag als trainer van Oranje onder 19.Op 17 december 2020 werd bekend dat Stekelenburg per direct aansluit bij het grote Oranje, als assistent van bondscoach Ronald Koeman. Hij zei daarover:"Na alle mooie jaren bij de KNVB-jeugdelftallen is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om op het hoogste niveau te werken. Ik kijk ernaar uit om bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan. Dat is een geweldige kans, zeker met het oog op het EK deze zomer."
Artikel gaat verder onder video