Wijnaldum gaat spelen voor Oranje, maar nieuwkomer niet

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 mrt. 2024, 17:52
18 mrt. 2024, 17:52
© IMAGO

Georginio Wijnaldum zal minuten gaan maken voor het Nederlands elftal in de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman wil de middenvelder van Al-Ettifaq goed kunnen beoordelen in de aanloop naar het EK. Koeman kreeg op de persconferentie van maandagmiddag de vraag waarom hij Wijnaldum weer bij de selectie heeft gehaald. De middenvelder heeft weliswaar veel wedstrijden in de benen, maar het niveau van de Saoedische competitie wordt niet hoog aangeslagen.

"Ik heb een verleden met 'Gini", verklaarde Koeman de keuze voor Wijnaldum, verwijzend naar zijn eerste periode als bondscoach waarin de middenvelder een koningskoppel met Memphis Depay vormde. "Hij was een perfecte nummer tien. Hij had een hoog rendement, maakte veel meters en de samenwerking met Memphis liep perfect. Zijn rol in de groep, ook als hij geen basisspeler is, was ook goed."

Wijnaldum gaat weer minuten maken in Oranje

Koeman wil van dichtbij zien of Wijnaldum nog goed genoeg is voor het EK van komende zomer. Hij bezocht de routinier onlangs met technisch directeur Nigel de Jong in Saoedi-Arabië. "Ik wil zien of hij hetzelfde als vroeger kan brengen. Maar ik heb hem niet gezegd dat hij meegaat naar het EK. Of het een examen is voor hem? Voor iedereen is dit grotendeels een examen. Er zijn niet zoveel momenten meer.”

“Hij zal een gedeelte van een of twee wedstrijden spelen, of een hele wedstrijd, daar zijn we nog niet over uit.” Datzelfde geldt ‘in principe niet’ voor selectiedebutant Quinten Timber en de teruggekeerde Marco Bizot. “Het zou gek zijn als Bizot zou gaan keepen, hij is er als laatste bijgekomen. Ik houd vast aan mijn twee keepers die er steeds bij zijn geweest.”

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

Koeman benadrukt dat enkele duels in de Saoedische competitie ‘van Europees niveau’ zijn. "Marcelo Brozovic en Aleksandar Mitrovic spelen er ook en zitten nog bij hun nationale team. Dus het is niet zo vreemd wat ik doe."

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Ronald Koeman