Leerdam wint bronzen medaille op 1000 meter WK afstanden

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 feb. 2024, 23:05
18 feb. 2024, 08:25
© IMAGO

Bij de WK afstanden in Calgary is het Jutta Leerdam niet gelukt om haar wereldtitel op de 1000 meter te behouden. Met een tijd van 1.13,28 eindigde de 25-jarige Nederlandse achter Miho Takagi uit Japan, die won met 1.12,83. Mei Han uit China pakte net voor Leerdam het zilver.

"Ik voelde dat ik goed schaatste, daarom ben ik teleurgesteld," vertelde Leerdam aan de NOS. "Ik wilde te graag in de laatste ronde. Ik had controle in de bochten, iets wat ik dit seizoen vaak miste. Normaal gesproken zou ik dan rustig blijven."

De afgelopen maanden had Leerdam last van haar enkel, die soms vastzat en haar timing hinderde. Ondanks dat ze in januari Europees kampioene werd, eindigde ze bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City slechts als elfde, haar slechtste resultaat in jaren. In tranen gaf ze aan dat ze de motivatie verloor.

Leerdam onttroond op WK 1000 meter

"Fysiek gaat het veel beter," zei Leerdam. "Ik ben blij dat ik herstel, maar het is frustrerend dat ik niet optimaal presteer. Het gaat om de eindtijd en daarom baal ik dat ik het in de laatste ronde verprutste." Leerdam startte snel en had de beste eerste volle ronde met 26,35. In de slotronde gaf ze net te veel toe op Takagi, zonder dat ze op de kruising iets had aan de Japanse Rio Yamada.

Lees ook: Schouten pakt op massastart ondanks val derde wereldtitel

Eerder werd Leerdam wereldkampioene op de 1000 meter in 2020 in Salt Lake City en vorig jaar in Heerenveen. Bij de Olympische Spelen van 2022 won ze zilver achter Takagi. Antoinette Rijpma-de Jong eindigde net buiten het podium op de vierde plaats, terwijl Isabel Grevelt als zesde eindigde.

Lees meer over:

Nederland