Schouten pakt op massastart ondanks val derde wereldtitel

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 feb. 2024, 23:45
18 feb. 2024, 07:47
© IMAGO

Irene Schouten is bij de WK afstanden in Calgary wereldkampioene geworden op de massastart, ondanks een val in de beginfase. De 31-jarige Nederlandse klopte in de sprint Ivanie Blondin uit Canada. Het brons ging naar titelverdedigster Marijke Groenewoud. Voor Schouten is het haar derde wereldtitel op de massastart, na 2015 en 2019.

Het is ook nog eens de derde wereldtitel van Schouten op deze WK afstanden. De drievoudig olympisch kampioen pakte eerder goud op de 3.000 meter en was samen met Groenewoud en Joy Beune ook de snelste op de ploegachtervolging. Zondag kan er een vierde wereldtitel bijkomen voor Schouten, als topfavoriet op de 5.000 meter. Het is op een WK afstanden nog nooit voorgekomen dat één schaatser vier wereldtitels verovert.

Lees ook: Schouten ’toont ballen’ en pakt onverwacht WK-goud

Schouten ging meteen in de aanval, maar dat ging mis. In de tweede ronde gleed ze onderuit en knalde ze in de kussens langs de baan. Schouten krabbelde op, maar had circa zeven ronden nodig om het peloton weer bij te halen. Halverwege de wedstrijd sloot ze weer aan. Groenewoud ging daarna in de aanval om de ontsnapte Laura Lorenzato uit Italië bij te halen en kreeg Blondin mee.

Het werd een sprint, waarin Groenewoud snelheid maakte voor Schouten. Blondin kwam in de laatste bocht binnendoor, maar Schouten had meer snelheid op het rechte stuk en voltooide zo haar schitterende inhaalrace.

Lees meer over:

Nederland