Schaatssters grijpen nu wel WK-titel op ploegachtervolging

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 feb. 2024, 22:55
17 feb. 2024, 08:28
© IMAGO

De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary de wereldtitel op de ploegachtervolging veroverd. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud kwamen tot 2.51,20 en waren daarmee sneller dan de teams van titelverdediger Canada en Japan. Daarmee bleven ze slechts een halve seconde boven het wereldrecord van Japan (2.50,76).

Canada en Japan waren op voorhand de grote concurrenten van Nederland, maar kwamen er in de Olympic Oval totaal niet aan te pas. Op grote afstand van Beune, Schouten en Groenewoud werden ze tweede (2.54,03) en derde (2.54,89). Met een redelijk vlak schema en onderling duwen schaatsten Beune, Schouten en Groenewoud naar de derde tijd ooit en doken ze onder het oude Nederlands record van 2.52,65 uit 2020.

Schouten, Groenewoud en Beune met overmacht wereldkampioen

Het is de eerste wereldtitel voor de Nederlandse ploeg sinds 2021. Schouten werd toen wereldkampioen met Ireen Wüst en Antoinette Rijpma-de Jong. Voor Beune en Groenewoud is het de eerste wereldtitel op dit onderdeel. Het trio werd eerder in januari ook Europees kampioen.

De schaatssters grepen vorig jaar bij de wereldkampioenschappen naast de wereldtitel. Ze werden gediskwalificeerd omdat een stukje van de enkel van Beune niet goed bedekt was, wat volgens de reglementen moet. Hetzelfde trio had toen wel eerder de beste tijd geschaatst. In december ging het wéér mis bij een wereldbekerwedstrijd in Polen. Ook toen klokten de schaatssters de snelste tijd, maar dit keer was Beune vergeten haar transponder om haar been te binden.

Lees meer over:

Nederland