Synchroonzwemsters De Brouwer pakken uniek en historisch zilver op WK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 feb. 2024, 14:16
08 feb. 2024, 14:16
© IMAGO

Noortje en Bregje de Brouwer hebben donderdag zilver veroverd bij het duet vrije kür op het WK in Doha. Nooit eerder haalde Nederland een medaille bij de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen. De 24-jarige tweelingzusjes eindigden in 2021 op de Olympische Spelen in Tokio op de negende plaats in de finale.

De zussen kwamen in de vrije oefening tot een topscore van 250.4979. Daarmee kwamen ze slechts 0,275 tekort voor goud. De uitvoering van de Chinese tweeling Liuyi en Qianyi Wang werd namelijk een fractie beter beoordeeld: 250.7729. Het brons ging naar een Brits duo: Kate Shortman en Isabelle Thorpe met 247.2626.

Noortje en Bregje de Brouwer pakken historische medaille

Noortje en Bregje de Brouwer hadden als tweede de finale bereikt. Het verschil met de Wang-zussen was toen nog ruim zes punten. In de finale bleef daar amper drie tienden van over. Samen met de vierde plaats bij de technische uitvoering betekent deze tweede plaats zo goed als zeker ook kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs.

Omdat Nederland geen team actief heeft in Doha, kan het Brabantse duo zich alleen via de eigen prestatie plaatsen en is het afhankelijk van de uitslag op vrijdag hoeveel tickets er nog in te vullen zijn. De KNZB kent naar verwachting na dit WK de olympische tickets toe.